25.11.05

Nema pisanih tragova

Zaposleni u HTP »Berane« koji su tužili poslovodstvo za nesavjesno poslovanje i zloupotrebu službenih položaja, proširili su krivičnu prijavu i posebno zatražili da se preispitaju transakcije povodom kupovine radničkih akcija.
Zaposleni u HTP »Berane« su ranije podnijeli široku prijavu, ali im je iz Osnovnog suda sugerisano da je rašlčane na više krivičnih djela. Sud je već procesuirao jedan dio njihovih zahtjeva iz te prijave, ali se na prvom ročištu koje je održano početkom ovog mjeseca poslodavci nijesu pojavili.
-Sindikalni advokat iz Bijelog Polja napisao je sada prijavu u vezi sa prodajom, odnosno kupovinom radničkih akcija, uz pomoć kojih je 'Euroturist GMBH' postao većinski vlasnik. Advokat smatra da je taj proces tekao potpuno nezakonito. Mi smo prijavu juče predali - rekla je predsjednik sindikata HTP-a Radmila Osmajlić.
Prema njenim riječima, akcije od radnika kupovane su mimo banke i plaćane 'kešom' iz blagajne preduzeća.
-Radnici su davali akcije, a novac su dobijali kada ima pazara u kasi. Mi nijesmo išli u banku i ne znamo šta su oni dalje radili sa njima, kao i da li su ih knjižili. O tome nemamo pisanih tragova, ali ćemo pozvati za svjedoke sve radnike koji su prodali akcije da potvrde na koji način je to rađeno. Neka sud dalje vidi da li je to bilo zakonski - kazala je Osmajlićeva.
Preduzeće »Euroturist GMBH«, većinski vlasnik je postalo upravo zahvaljujući kupovini jednog broja radničkih akcija u prvoj godini privatizacije. Kada je nedavno Osnovni sud u Podgorici podnio krivične prijave protiv četiri osobe koje su učestovale u privatizaciji HTP »Brskovo« iz Bijelog Polja, rečeno je da su preduzeća »Slomont« i »Euroturist GMBH« fiktivna i da nemaju poslovanje u 2003. i 2004. godini, kada je obavljena privatizacija i otkupljivane akcije ta dva HTP-a.
HTP »Berane« je prije privatizacije bilo solventno, da bi dvije godine nakon toga bilo dovedeno do prezaduženja, i zaplijene imovine od strane banaka kod kojih su novi vlasnici podizali kredite.
Tako je ova kompanija ostala bez najatraktivnijeg objekta, hotela »Berane«, koji je po osnovu fiducije odavno postao vlasništvo »Atlasmont banke«. Budući da ni jedan drugi objekat nije u funkciji, zaposleni u HTP-u su uz saglasnost banke, nekoliko mjeseci, dok su to dozvoljavale vremenske prilike, u njemu organizovali posao, čak i bez struje. Hotel je sa prvim hladnim danima zaključan.
-Sigurno bismo imali posla i radili bi smo kako-tako, ali nemamo struje, nema ni grijanja. Plašimo se samo da zbog vode koja je ostala u sistemu za grijanje ne dođe do neke ozbiljnije havarije na hladnoćama. A banka još uvijek nije donije nikakvu odluku šta da radi sa tim objektom – rekla je predsjednik sindikata kompanije.
Ona je podsjetila da je na sastanku tripartitne grupe sa beranskim privrednicima, prije više do mjesec dana, bilo rečeno da će se u roku od petnaestak dana preduzeti neki konkretni koraci.
- Čekaćemo do ponedjeljka, a zatim ćemo zatražiti prijem kod ministra turizma. Pokušaćemo najprije da mi iz sindikata obavimo razgovor i da vidimo kakve su namjere resornog ministarstva. Ako to ne uspijemo, ne preostaje nam ništa drugo nego da svi pođemo za Podgoricu. Pritisak radnika je veliki da se nešto konačno rješava, pa bilo kako - rekla je Osmajlićeva.
Za hotel »Lokve« na planini Cmiljevici zaposleni tvrde da je u takvom stanju da bez velikih ulaganja nije moguće da proradi čak i restoran koji je radio prethodnih sezona. Uspinjača i ski liftovi nijesu remontovani. Dok snijega već na kraju novembra skoro da ne nedostaje, situacija u HTP »Berane«, na pragu zimske turističke sezone, takva je da je sezona, na žalost, unaprijed propala.
REPUBLIKA

No comments: