20.9.05

Zaustaviti migracije sa sjevera

Studijski program Visoke medicinske škole u Beranama ima karakter visokog obrazovanja i u potpunosti je ekvivalentan fakultetima u Evropi i Americi koji su veoma atraktivni za mlade, o čemu govori izuzetno interesovanje za tu vrstu programa širom svijeta – poručio je studentima rektor crnogorskog Univerziteta Ljubiša Stanković, otvarajući juče prvu visokoobrazovnu instituciju u Beranama.
Rektor crnogorskog Univerziteta je kazao da je diploma o završenom primijenjenom studijskom programu ekvivalentna sa evropskim sistemom i omogućava lako međunarodno upoređenje.
-U nekim zemljama već postoje i postidiplomske studije njegovateljstva, što nije suprotno ni našem Zakonu, tako da se može reći da obrazovanje najboljih ne mora biti završeno na nivou osnovnih studija- rekao je Stanković.
Prema njegovim riječima, osnivanjem Visoke medicinske škole u Beranama, zajedno sa početkom rada dva studijska programa u Bijelom Polju počinje proces koji će omogućiti da se uravnoteži proces odlazaka mladih iz tih sredina i onih koji će dolaziti na studije u te gradove.
-U Crnoj Gori, kao i u značajnom broju drugih evropskih zemalja, postoji problem odlaska mladih iz jednog područja u drugo. Mladi sa sjevera su decenijama odlazili, nakon srednje škole, u univerzitetske centre u Crnoj Gori ili još češće van nje. Tako sam i ja sa mnogima iz moje generacije otišao iz ovog grada i gimnazije. Mali broj se vratio u Berane- kazao je Stanković.
Rektor crnogorskog Univerziteta je najavio da će se tokom ove godine razmišljati o otvaranju još jednog studijskog programa u Beranama, čime bi taj grad i Bijelo Polje činili okosnicu obrazovanja na sjeveru Republike.
Predsjednik Skupštine Opštine Berane Relja Jovančević kazao je da je Berane dalo veliki broj znamenitih ljudi, između ostalog i u oblasti medicine.
-Vjerujem da su njihova ostvarenja, naučna i stručna dostignuća, bila jedan od valjanih pokazatelja i putokaza, gdje je trebalo osnovati školu koja se, upravo, sada otvara - rekao je Jovančević, ukazujući na podršku koju je lokalna uprava dala ostvarenju te davnašnje inicijative.
Na značaj otvaranje Viskoke medicinske škole za Berane ukazao je i dekan Medicinskog fakulteta u Podgorici prof. Miloš Cimbaljević.
-Dragi moji studenti, pored učenja, ja želim da probudite uspavano cvijeće Jasikovca, da njegov miris prenesete na Polimsku ulicu i neka sve odiše njime i ljepotom mladosti. Neka grad Berane postane grad mladosti i neka se po tome prepoznaje - kazao je Cimbaljević,.
Studentima i brojnim zvanicama, među kojima je bio i ministar prosvjete Slobodan Backović, obratili su se i dekani visokih medicinskih škola u Igalu i Beogradu Milan Obradović i Anđelka Lazarević.
Prva generacija Visoke medicinske škole imaće 80 samofinansirajućih studenata. Zgradu, gdje se nalazi sjedište te ustanove, obezbijedila je Skupština Opštine, dok je u toku rekonstrukcija jednog objekta za potrebe studenskog smještaja onih koji u Berane dolaze sa strane. Prvi studenti u Berane su došli iz skoro svih gradova sa sjevera, a pojedini i iz drugih krajeva Crne Gore. Nastava će se odvijati u amfiteatrima Gimnazije i Doma zdravlja, a praktična obuka u beranskoj Opštoj bolnici.
REPUBLIKA

No comments: