5.9.05

Gradonačelnik o novim projektima

Predsjednik Skupštine opštine Berane Relja Jovančević, obavijestio je ovih dana novinare da ovogodišnja ulaganja u razvojne projekte na području opštine iznose milion eura, a taj iznos su obezbijedili SO Berane - 500.000, Direkcija javnih radova 300.000, dok su humanirane organizacije opredijelile 200.000 eura. Govoreći o projektima, Jovančević je kazao da je u toku rekonstrukcija gradskih ulica i lokalnih puteva, a radi se o investiciji od oko 60.000 eura.
- Od oko 400 kilometara lokalnih puteva asfaltirano je svega 150, koji su u proteklom periodu jako oštećeni i njihovoj sanaciji se moralo pristupiti. U toku je rekonstrukcija Ulice Miljana Tomića u dužini od 1.000 metara, u saradnji sa Direkcijom javnih radova, a vrijedno je 300.000 eura. Radovi su povjereni „tehno putu” iz Podgorice sa kojim je sklopljen ugovor o sanaciji Ulice Voja Maslovarića u dužini od 400 metara u Haremima - taj projekat se realizuje sa Karitasom.
Od posebne je važnosti sanacija Ulice Miloša Mališića. Taj projekat opština realizuje u saradnji sa Karitasom i vrijedan je oko 140.000 eura. U toku je uređenje platoa i asfaltiranje ispred Gradske kapele, a završeni su pripremni radovi za izgradnju sportskih terena u Dapsiću, Beranselu i Lišcu. Kad se završe ti radovi, slijedi izgradnja treće saobraćajne trake pored Parka i asfaltiranje dijela puta u MZ Kaludra u dužini od 100 metara, kao i izgradnja parkinga ispred Doma zdravlja. U međuvremenu je završen teren za mali fudbal kod Stadiona, završen je i projekat vodovoda za MZ Buča - Lužac - Dolac, a u pripremi je rješavanje problema kanalizacije u zgradi Udruženja penzionera, kao i rješavanje korita rijeke Bistrice u Pešcima i dva mosta u Kurikućama i Petnjiku, kazao je Jovančević, ističući da je učinjeno više od mogućeg i planiranog.
Jovančević se zahvalio humanitarnim organizacijama USAID CHF, Kariasu i Direkciji javnih radova koji su dali punu podršku realizaciji pomenutih projekata, kao i onih koji su u toku. Kada su u pitanju planovi, Jovančević je najavio uređenje parka prema Buvljoj pijaci i izgradnju nove 3,5 kvadratnih metara zelene pijace u toj zoni grada, a tu će biti izgrađen parking prostor.
Projekat izgradnje mini centrale na prekidnoj komori, Gradskog vodovoda u Banjevcu, biće završen do kraja godine, dok su radovi na obezbjeđivanju uslova za rad tek otvorenog fakulteta u Beranama - Visoke medicinske škole - (što je opština preuzela da obezbijedi) u završnoj fazi.
- Od velikog su značaja i aktivnosti vezane za ponovno aktiviranje beranskog aerodroma, kazao je Jovančević. On je podsjetio da je nakon razgovora sa Filipom Vujanovićem, predsjednikom Crne Gore, i urađena strategija u vezi sa tim.
- Poslali smo pismo Ministarstvu Srbije i Crne Gore i članovima Vrhovnog savjeta odbrane da se aerodrom, koji je vlasništvo Vojske, vrati Crnoj Gori, odnosno opštini Berane. Dobili smo informaciju da je naš zahtjev razmotren i da će o tome biti riječi na prvoj sjednici Savjeta odbrane. To je prva faza aktivnosti u vezi sa aerodromom, a u dogovoru sa ministrom saobraćaja Andrijom Lomparom, planirano je formiranje preduzeća za aerodrom Berane, koje bi radilo na privlačenju operatora. Za tu inicijativu su zainteresovane sve opštine sjevera Republike kao i brojna dijasopra iz Amerike i Evrope, tvrdi Jovanečvić, jer bi to, kako je kazao, bio najkraći put da se dođe do Berana.
Pobjeda

1 comment:

Anonymous said...

Bravo relja, konacno ste poceli nesto da radite!