2.9.05

Vlasnik baraka minirao dogovor

Povodom novonastale situacije u beranskom «Riversajdu», u kome su pet godina privremeno boravili raseljenici sa Kosova, kao i pokušaja nadležnih organa i donatora da riješe pitanje produžetka njihovog boravka u tom naselju, Komesarijat za raseljena lica Vlade je reagovao na negiranje postignutog dogovora od vlasnika dijela montažnih objekata Rajka Markovića. S druge strane, juče je Marković oglasio u dnevnoj štampi da je licitacija za prodaju kućica zakazana za subotu, i to po 1000 eura po baraci.
Iz Komesarijata tvrde da je postignut dogovor o produženju ugovora za boravak raseljenih lica u montažnim objektima naselja od 01.09.2005- 01.06.2006 godine. Prijedlog ugovora je pripremljen za potpisivanje, i to pod uslovima koji su bili sadržaj dogovora.
-Dogovor je postignut na sastanku koji je organizovao komesar Željko Šofranac sa predstavnikom UNHCR-a - Aleksandrom Čađenovićem, potpredsjednikom SO Berane Radojicom Živkovićem, predstavnikom vlasnika zemljišta Premovićem i vlasnikom većeg broja montažnih objekata - Rajkom Markovićem.
Izvjesni stepen rezervisanosti prema predloženom rješenju je iskazao Premović, dok je Marković prihvatio ponuđeno rješenje- navodi se u saopštenju iz Komesarijata za raseljena lica.
Međutim, Marković se očigledno predomislio i istupio sa nerealnim zahtjevima koje Komesarijat i donator potrebnih novčanih sredstava ne mogu da prihvate. Pored toga Marković je juče izjavio za Republiku da će kućice biti vjerovatno prodate na licitaciji, a u dnevnoj štampi je osvanuo oglas u kome se to potvrđuje-zakazana je licitacija za 3. septembar, a cijena po kučici je hiljadu eura.
U saopštenju se ističe da u veoma teškim okolnostima.
Komesarijat nastoji da pitanje smještaja porodica raseljenih lica riješi na najbolji mogući način, do iznalaženja trajnih rješenja, od kojih je najbolji i najizgledniji povratak na Kosovo.
-Pokušaćemo sa UNHCR-om da dogovorimo sklapanje ugovora sa Premovićem, kao predstavnikom vlasnika zemljišta i jednog broja kućica. Nećemo prihvatiti da dogovor «miniraju i ucjenjuju lica iz sjenke», koja zloupotrebljavaju sudbinu raseljenih lica sa Kosova. Ta višegodišnja «praksa» ubiranja sredstava kroz nelegitimnost ugovora, diskutabilnih prava vlasništva i raznih finansijskih «gimnastika» mogu biti predmet interesovanja nadležnih službi- navodi se u saopštenju komesara za raseljena lica Željka Šofranca.

No comments: