26.9.05

Fale kadrovi za drvopreradu

U okviru Vet projekta “Analiza potreba za obrazovanjem i osposobljavanjem u sektoru drvoprerade za sjevernu regiju” završeno je istraživanje koje je sproveo Zavod za zapošljavanje Crne Gore. Istraživanjem su bila obuhvaćena 22 preduzeća koja se bave primarnom i finalnom preradom drveta iz opština Plav, Andrijevica, Berane, Rožaje, Bijelo Polje, Mojkovac i Pljevlja.
Po riječima Branke Šćekić, direktora beranskog Biroa rada, rezultati istraživanja su pokazali da drvnoj industriji na sjeveru nedostaje veći stepen finalizacije, kao i evidentan nedostatak kadrova drvoprerađivačke struke svih nivoa stručnosti i osposobljenosti.
- Drvoprerada je prepoznata kao jedna od strateških grana prerađivačke industrije za razvoj Crne Gore. Ovaj sektor je u analizi sjevera RCG označen kao onaj koji ima snažan potencijal za dalji razvoj i koji malim ulaganjem može pobošljati nacionalni dohodak stanovnika, izvoz i ukupni razvoj Crne Gore - naglasila je Šćekićeva.
Ona je istakla da je cilj istraživanja bilo utvrđivanje kvalifikacione i starosne strukture zaposlenih, identifikacija potrebnih i nedostajućih znanja i vještina na različitim nivoima u preduzećima, potrebe za zapošljavanjem u narednih 12 mjeseci, kao i za period od pet godina. Istraživanje se bavilo, navela je Šćekićeva, i deficitarnim zanimanjima kao i spremnošću poslodavaca u oblikovanju programa obuke za odrasle.
DAN

No comments: