17.9.05

Ostali samo dugovi

Državni fondovi koji imaju akcije u Hotelsko-turističkom preduzeću »Berane« nijesu se juče odazvali pozivu jednog dijela radnika da održe Skupštinu manjinskih akcionara.
Većinski vlasnik u toj kompaniji je »Eurotusist GMBH« sa 50,06 odsto akcija, dok su manjinski akcionari Fond PIO sa 17,9, zatim Fond za razvoj 15,35, i privatizacioni fondovi Trend sa 5,6 i Moneta sa zanemarljivih 0,01 odsto akcija.
Na sastanku koji je dio radnika održao ukazano je na brojne nezakonitosti u poslovanju kompanije od trenutka njene privatizacije, u martu 2003. kada je uz podršku Fonda za razvoj upravljanje preuzelo do tada nepoznato preduzeće »Euroturist GMBH«. Od solventne kompanije, bez dugovanja, HTP “Berane” dovedeno je do prezaduženosti.
- Hotel 'Berane' u centru grada, koji trenutno jedini i radi, zaplijenila je 'Atlasmont banka' zbog toga što novi vlasnici nijesu vratili kredit koji su podigli kod beranske filijale te banke. Pod hipotekom je i Hotel 'Komovi' u Andrijevici, zbog kredita od 60 hiljada eura kod Crnogorske komercijalne banke u Rožajama, tako da i njega vjerovatno čeka ista sudbina - rekao je Mijo Ćorac koji je predsjedavao sjednicom manjinskih akcionara.
Republička inspekcija juče je konačno vratila na posao osam radnika koje su poslodavci ranije proglasili tehnološkim viškom na nezakonit način. U trenutku preuzimanja HTP-a »Euroturist GMBH« zatekao je oko 130 radnika, da bi taj broj kroz razne vidove otpuštanja bio sveden na nešto više od 60.

No comments: