9.9.05

Poklon vrijedan 13 hiljada eura

Humanitarna organizacija »Karitas Luksemburg« predala je juče sanitetsko vozilo Gerijatrijskoj ambulanti, čija vrijednost je oko 13 hiljada eura.
»Karitas« je početkom ljeta otvorio prvu Gerijatrijsku ambulantu na sjeveru Crne Gore, pri Domu zdravlja i do sada u njeno opremanje uložio oko 32 hiljade eura.
Prema riječima šefa Kancelarije te humanitarne organizacije Ervina Mandžukića, projekat »Njege i zaštite starih, iznemoglih i retardiranih osoba« »Karitas« realizuje od početka ove godine, uz pomoć partnerskih organizacija-, Kola srpskih sestara i Crvenog krsta i trajaće tri godine.
-Taj projekat se realizuje u okviru programa »Podrška sistemu zdravstva na sjeveroistoku Crne Gore”. Vrijednost mu je 416 hiljada eura i u potpunosti je prilagođen reformi zdravstvene njege i Nacrtu strategije za njegu starih Ministarstva zdravlja Crne Gore - rekao je Mandžukić.
Objašnjeno je da je projektom »Njege starih, iznemoglih i retardiranih« ova organizacija na području Berana obuhvatila do sada 200 osoba, ali da taj broj nije konačan, odnosno da će biti proširern nakon obilaska i evidentiranja još nekih područja u opštini.
Humanitarna organizacija »Karitas Luksemburg«, osim što je opremila Gerijatrijsku ambulantu pri Domu zdravlja, tri godine će u potpunosti finansirati i rad dvije medicinske sestre. Gerijatrijskog ljekara obezbjeđuje Dom zdravlja, dok rad na terenu izvode volonteri Crvenog krsta i Kola srpskih sestara.
Na Forumu održanom juče u Ambulanti, kojem je prisustvovao i savjetnik u Ministarstvu zdravlja Krsto Nikolić, prezentovana su i dostignuća projekta »Kućne njege« koju realizuje Zavod za zapošljavanje, kao i utvrđene dodirne tačke i moguća saradnja između ova dva nezavisna projekta.

No comments: