19.9.05

Korak ka regionalnom zdravstvenom centru

Na prvom donatorskom sastanku za nabavku skenera za potrebe Opšte bolnice u Beranama, koji je održan proteklog vikenda, sakupljeno je više od 15 hiljada eura, uglavnom od privatnih preduzetnika sa područja te opštine. Sastanak je u potpunosti opravdao očekivanja, tako da će obezbjeđivanje sredstava neophodnih za kupovinu skenera kroz taj vid podrške biti nastavljeno- istakao je direktora beranske bolnice dr Veselin Stanišić.
Pozivu za sastanak odazvalo se 35 privatnih preduzetnika. To neće biti jedini donatorski sastanak. Slične sastanke već sam planirao da zakažem u Rožajama i Plavu, jer je to područje odakle pacijenti gravitiraju našoj bolnici - rekao je Stanišić.
On je izrazio očekivanja da će akciju prikupljanja sredstava za skener podržati i neke humanitarne organizacije koje djeluju na ovim prostorima, kao i ljudi iz dijaspore.
Za kupovinu skenera za Opštu bolnicu u Beranama potrebno je oko 200 hiljada eura. Oko 120 hiljada stanovnika iz četiri opštine u regionu sjeveroistoka Crne Gore, za tu vrstu dijagnostike, za sada, moraju ići u Bijelo Polje ili Podgoricu, gdje se, zbog prevelikog broja pacijenata, mora nekada čekati na red i do 30 dana- istakao je on.
Donatorskom sastanku je prisustvovao i prof dr Milorad Bakić, jedan od koordinatora Visoke medicinske škole u Beranama, koji je ukazao na značaj obezbjeđivanja tog aparata i sa edukativnog aspekta.
-Svako ulaganje u dijagnostičke aparate sigurno će mnogo značiti i studentima našeg fakulteta u izvođenju praktične nastave - kazao je Bakić.
U rekonstrukciju Opšte bolnice u Beranama u proteklih godinu-dvije Ministarstvo zdravlja i Fond zdravstva uložili su veoma značajna sredstva. Operacioni blok ove bolnice uređen je prema svjetskim standardima i jedan je od boljih u Crnoj Gori.
Ove godine u krugu Opšte bolnice i Doma zdravlja, uz podršku USAID-a izgrađen je Regionalni centar za reproduktivno zdravlje, koji je opremljen najsavremenijim aparatima i pomagalima, a čije zaživljavanje se tek očekuje. Taj centar će takođe biti od velikog značaja studentima Visoke medicinske škole u sticanju praktičnih znanja i vještina. Uz otvaranje Visoke medicinske škole, Berane stiče sve atribute medicinskog centra za širi region na sjeveru Republike.
REPUBLIKA

No comments: