1.9.05

Kućice idu na doboš

Vlasnik drvenih kućica u izbjegličkom naselju Riversajd u Beranama Rajko Marković juče je demantovao da je sa njim postignut dogovor o izdavanju kućica za Egipćane i Rome i najavio da će barake prodati putem licitacije.
Ne znam ko je mogao da govori u moje ime i da saopšti da je sa mnom postignut dogovor i potpisan sporazum o boravku raseljenika u kućicama. Tačno je da smo prije 10 dana u Podgorici imali neke razgovore, ali nije bilo dogovora- tvrdi Marković.
On je rekao da je delegacija republičkog Komesarijata za izbjeglice i UNHCR-a, koja je prije dva dana boravila u Beranama, posjetila raseljenike iz “Riversajda” i saopštila da je potpisan ugovor, a tek potom pozvala njega na razgovor.
-Nakon što su raseljenicima kazali da je postignut dogovor, zvali su me i ponudili nešto što je za mene bilo neprihvatljivo. Ništa nijesam potpisao, to odgovorno tvrdim, a ako dogovora ne bude uskoro, kućice ću prodati na licitaciji- kazao je Marković.
Republički komesar za izbjeglice Željko Šofranac, predstavnik UNHCR-a Saša Čađenović, šef podgoričke Kancelarije humanitarne organizacije »Help« Klaus Mok i potpredsjednik SO Berane Radojica Živković posjetili su prekjuče raseljenike iz “Riversajda”, nakon čega je saopšteno da je postignut dogovor i potpisan ugovor o njihovom privremenom boravku u kućicama od danas do juna sljedeće godine.
Prema riječima starješine naselja Sadrije Šaljaja, raseljenici su s nestrpljenjem iste večeri izašli iz šatora u kojima su boravili proteklih dva mjeseca i vratili se u drvene barake.
-Siguran sam da će se neki dogovori naći. To je samo pitanje dana, a mi u međuvremenu trebamo da ispaštamo. Ja nijesam mogao da zadržim ljude u želji da se što prije usele i napuste šatore u kojima je život postao neizdrživ - rekao je Šaljaj.
Trideset porodica Egipćana i Roma sa Kosova boravili su u naselju »Riversajd« sve od njegove izgradnje do prije nekoliko mjeseci kada je istekao zakup kućica koje su po ugovoru, iz vremena kada su građene, nakon tri godine korišćenja pripale Rajku Markoviću, zakupcu zemljišta na kome se naselje nalazi. Nakon što u više navrata rečeno da ove godine nema sredstava za njihov zakup, Marković je zatražio da se raseljenici isele. Oni su to učinili i čitavo ljeto proveli u šatorima od najlona. Egipćani i Romi, njih 200, među kojima su više od polovine maloljetna djeca, odbijali su da se vrate na Kosovo, tvrdeći da još nijesu za to stvoreni uslovi. Oni ističu da su kako-tako integrisani u sredinu, u kojoj značajan broj njihove djece pohađa školu.
Sada kada se privremeno odustalo od pritisaka da se vrate na Kosovo i kada je konačno odlučeno da im se boravak u Beranama produži, vlasnik 29 drvenih kućica i dva pomoćna objekta oglasio se rekavši da dogovora još nema, i da namjerava da ukoliko do njega ne dođe da kućice proda.

No comments: