24.8.05

Traže oduzeto zemljište

Četiri porodice Kastratović iz prigradskog naselja Dolac juče su blokirali dalje asfaltiranju parkinga ispred kapele na gradskom groblju, zahtijevajući da opštinska Komisija donese rješenje povodom njihovog zahtjeva za povraćaj tog zemljišta.
-Mi smo uredno prije devet mjeseci predali zahtjev za povraćaj te parcele, površine oko 40 ari, ali nijesmo do danas dobili nikakav odgovor od Komisije. Tražimo da nam Komisija odgovori. Ako treba da donese rješenje da se naš zahtjev odbija, neka ga donese, da bi smo mi imali osnova da se žalimo višim instancama - rekao je Periša Kastratović.
On je kazao da će se žaliti najvišem državnom vrhu i zatražiti da se dosljedno poštuje zakon.
Zemljište na koje Kastratovići polažu pravo povraćaja, oduzeto je svojevremeno za potrebe izgradnje aerodroma u Beranama i upisano je u katastarske knjige kao vlasništvo Vojske SFRJ.
Kada je lokalna uprava na toj parceli započela uređenje parkinga isred kapele na groblju, Kastratovići su nekoliko dana sprečavali radove i protestvovali. Tada je na poziv Komunalog preduzeća, koje gazduje kapelom i grobljem, intervenisala policija i nekoliko članova porodica Kastratović je privedeno u policiju, gdje su upozoreni da ne smiju ometati radove.
Iz lokalne uprave je ranije rečeno da uređenje sporne parcele za potrebe parkinga ne sprečava porodice koje plažu pravo na to zemljište da vode postupak kod nadležne Komisije. Porodice Kastratović, strahuju, da bi taj prostor mogao da počne da se koristi i u druge svrhe, za privremen objekte i slično, što bi, smatraju, otežalo proces povraćaja.

No comments: