13.8.05

Berane postaje univerzitetski grad

Upis studenata na novootvorenu Visoku medicinsku školu u Beranama održaće se 25. i 26. avgusta, a nastava će, kao i na svim drugim crnogorskim visokoškolskim ustanovama početi 5. septembra – najavio je juče u Beranama rektor Univerziteta Crne Gore Ljubiša Stanković.
Rektor crnogorskog Univerziteta je sa dekanom Medicinskog fakulteta Milošem Cimbaljevićem, rukovodstvom lokalne uprave i beranske Opšte bolnice obišao infrastrukturne objekte u Beranama, koji se rekonstruišu i privode namjeni za potrebe prve visokoškolske ustanove u tom gradu na sjeveru Republike.
-Predstoje još finalne pripreme i završetak radova, ali svi uslovi su stvoreni. Na nivou Univerziteta su donijete sve odluke, lokalna zajednica i bolnica su stvorili i stvaraju sve uslove da se kvalitetno odvija nastava u Beranama. Predstoji još posjeta komisije Ministarstva koja će dati pozitivno mišljenje, tako da će već u ponedjeljak biti raspisan konkurs u okviru trećeg upisnog roka za upis studenata - kazao je Stanković.
Prema njegovim riječima, to je jedini trogodišnji program te vrste u Crnoj Gori i očekuje se veliko interesovanje.
Stanković je dodao da će Visoka medicinska škola u Beranama funkcionisati u okviru programa Medicinskog fakulteta.
-Ove godine biće upisano 60 samofinansirajućih studenata, a cijena po semestru, kao i na svim drugim crnogorskim primijenjenim programima, biće 500 eura - rekao je Stanković.
-Na taj način Univerzitet stvara uslove za odvijanje studijskih programa na sjeveru Crne Gore. Već su otvoreni sudijski programi menadžmenta i Pravnog fakulteta u Bijelom Polju i sada u Beranama. Cilj nam je da te programe na sjeveru i dalje širimo i da Berane i Bijelo Polje budu nosioci značajnog dijela programa, koji će biti realizovani na tom području kako bi mladi ostali ovdje i drugi dolazi u Berane i Bijelo Polje. Na taj način, trudimo se da pomognemo razvoj sjevera - kazao je rektor UCG.
Dekan medicinskog fakulteta objasnio je da će ove godine biti formiran jedan – opšti smjer i izrazio očekivanje da će to biti kvalitetne studije u kojima će se mladi pronaći i prepoznati.
-Koordinatori Visoke medicinske škole u Beranama biće magistar Veselin Stanišić, direktor beranske Opšte bolnice, i profesor podgoričkog Medicinskog fakulteta dr Milorad Bakić - rekao je Cimbaljević.
Gradonačečnik Berana Relja Jovančević se zahvalio svima koji su učestvovali u tome da se »od ideje stare tridesetak godina i inicijative koja je vodjena protekla tri mjeseca, dođe do finalizacije.
-Time se definitivno stvaraju preduslovi da Berane postane univerzitetski grad. Mi smo razgovarali o nekim aktivnostima kako bi se sljedećih godina to i proširilo- kazao je Jovančević.
Stanišić je otvaranje Visoke medicinske škole ocijenio kao priznanje svim zdravstvenim radnicima u Beranama, rekavši da će i ta ustanova raditi na stvaranju što kvalitetnijih uslova za odvijanje nastave.
Elaborat za otvaranje više medicinske obrazovne ustanove u Beranama urađen je još prije tri decenije, a tada ga je radio tim na čelu sa čuvenim hirurgom Brankom Zogovićem, čije ime danas nosi Opšta bolnica u ovom gradu. Inicijativa je obnovljena prije dvije godine, kroz kampanju Savjeta mladih beranske Gimnazije pod nazivom »Hoćemo višu«, a intenzivno se na tome radilo nekoliko posljednjih mjeseci.
Za potrebe prve visokoškolske ustanove Opština je ustupila novu zgradu Crvenog krsta, koja se nalazi odmah preko puta zgrade Gimnazije, Srednje medicinske škole i Opšte bolnice. Studentski smještaj za studente sa strane biće obezbijeđen u jednom objektu Doma zdravlja, koji se renovira, dok će za studentski restoran biti korišćena menza Srednje medicinske škole.
Direktnu prohodnost prilikom upisa na Visoku medicinsku školu imaće, kako je rečeno, svršeni srednjoškolci Medicinske škole i Gimnazije, dok će drugi morati da polažu diferencijalne ispite.

1 comment:

Anonymous said...

Dobra stvar za grad.