8.8.05

Novi noćni izgled

Rekonstrukcija gradske rasvjete jedan je od najkapitalnijih i najkorisnijih projekata koji je urađen u posljednje vrijeme u Beranama, ocjenjeno je u Agenciji za izgradnju tog grada. Beranske ulice 'umivene' su ovog ljeta sa novih 150 svetiljki, i grad, prema nepodijeljenim ocjenama, nikada nije bio noću osvjetljeniji nego što je ovih dana.

- U posljednjih tri mjeseca postavljeno je ili rekonstruisano 134 stuba sa 144 nove svetiljke, odnosno postavljeno je hiljadu metara novog kabla i 600 metara pocinčane trake - kazao je stručni savjetnik inženjer Milić Joksimović.
Osim najzanačajnijih i najprometnijih gradskih ulica, dodao je on, reflektorima su osvijetljene zgrade Opštine, Osnovnog suda, Kuća vojvode Gavra, manastir, kao i javni parking.
- Radovi na rekonstrukciji rasvjetne mreže gradske zone su pri kraju i u toku je pojačavanje ili postavljanje nove rasvjete u nekim prigradskim naseljima, a očekuje se i nastavak radova na elektrifikaciji sela - najavio je Joksimović.
On je kazao da je čitav dosadašnji posao rekonstrukcije rasvjete koštao oko 60 hiljada eura, s tim što još uvijek naije priveden kraju.
O obimu nove gradske rasvjete svjedoči i utrošak električne energije, koji je posljednjih mjeseci više nego udvostručen u odnosu na prethodni period. Načelnik za privredu i finansije Vlatko Peković nada se da će taj utrošak struje, koji značajno opterećuje opštinski budžet, biti riješen realizacijom projekta izgradnje male hidrocentrale na prekidnoj komori gradskog vodovoda.
- Projektom izgradnje mini hidrocentrale rasteretili bi budžet, a sredstva koja izdvajamo za struju koja na godišnjem nivou iznose stotine hiljada eura, usmjerili bi na druge korisne stvari - rekao je Peković.
Početak radova na minicentrali, kako je kazao, u posljednjem trenutku je poremetila revizija projekta.
- Poslije intervencije inženjera izvođački projekat je konačno zadovoljio sve kriterijume i predat je donatoru, američkoj razvojnoj organizaciji CHF. Upravo ovih sedmica čekamo odobravanje i raspisivanje tendera - najavio je Peković.
On je istakao da se revizijom došlo do povoljnijih saznanja u vezi sa mogućnostima za izgradnju male hidrocentrale, prvog projekta te vrste u Crnoj Gori, izvan sistema eletroprivrede.
- Prvim projektom računali smo na snagu od 860 hiljada kilovat sati godišnje, što je nakon revizije preinačeno u mogućnost proizvodnje kapaciteta milion i po kilovat sati struje - kazao je Peković.
Ranije je proračunato da će mala hidrocentrala na prekidnoj komori gradskog vodovoda, moći da pokrije kompletan utrošak struje za potrebe gradske rasvjete, opštine, sportske hale i drugih opštinskih preduzeća, te da će ostajati i za EP sistem.
Projektom minicentrale predviđena je i izgradnja nekoliko kilometara dalekovodnih stubova, od minicentrale do sela Buče, gdje će se priključivati na eletroprivredni sistem.
- Na taj način ćemo sistemu predavati proizvedenu struju, a oni će nama odbijati sav utrošak, što je do sada plaćano iz budžeta Opštine - rekao je Peković.
Berane je u svakom slučaju, rekonstrukcijom ulične rasvjete, i postavljanjem novog osvjetljenja, dobilo urbaniji noćni izgled i što je važnije, veću bezbjednost i sigurnost za pješake u noćnim satima.
T. Softić
Izvor: Republika


Uz podršku Karitasa
Rekonstrukcija rasvjete započeta je još prošle godine, podrškom od strane republičke Direkcije za javne radove, u okviru detaljne rekonstrukcije ulice »Dušana Vujoševića«, koja vodi od Autobuske stanice prema aerodromu i manastiru. I dok je ove godine rekonstrukcija rasvjete nastavljena iz opštinskog budžeta, potpuna obnova nekoliko važnih i najprometnijih gradskih ulica, koja osim rasvjete podrazumijeva i izgradnju trotoara i novog asvaltnog sloja, realizuje se ljetos uz podršku humanitarne organizacije »Karitas Luksemburg«. Osim ulice »Voja Maslovarića«, kroz naselje Hareme, s desne strane Lima, »Karitas« će, kako je najavljeno, lokalnu upravu značajno pomoći i u rekonstrukciji ulica »Miloša Mališića« i »13.jula«.

1 comment:

Anonymous said...

Red je bio, nije se moglo ulicama proci.