15.8.05

Epidemija ne jenjava

Prema podacima iz centra Hitne pomoći Doma zdravlja, epidemija stomačnih oboljenja u Beranama i dalje ne jenjava.
Dežurni ljekari saopštili su da je samo tokom jučerašnjeg dana od 108 pregledanih pacijenata, što je veoma visoka brojka i iznad svakog prosjeka, polovina, odnosno oko 50, bilo sa tim zdravstvenim problemima.
Stomačna oboljenja u Beranama učestala su u posljednjih desetak dana, ali razlog još nije utvrđen.
Iz Javnog preduzeća «Vodovod» saopšteno je da je juče u popodnevnim satima trebalo da pristigne nedostajući hlor, uvezen iz Tuzle, i da će voda iz gradskog vodovoda odmah biti hlorisana i zdrava za upotrebu.
Zbog nedostatka hlora na tržištu SCG, voda u gradskom vodovodu u Beranama, kako je rečeno, nije hlorisana u proteklih sedam dana, tako da su stomačna oboljenja dovodena u vezu sa tim, mada to niko još nije zvanično potvrdio.
Sumnju je dodatno pojačala i činjenica da su na gradskom vodovodu nedavno izvođeni radovi i da su cijevi u gradu bile suve jedan, a u pojedinim prigradskim naseljima i više dana.
Neki od ljekara ukazali su, međutim, i na to da su stomačna oboljenja u ovo doba godina 'uobičajena' pojava i da su kao uzrok mogući i sezonsko voće i povrće. U prilog tome govori i podatak da su stomačne bolesti zabilježene i u područjima opštine koja se ne napajaju vodom iz gradskog vodovoda.

No comments: