22.8.05

Kožari oprezni sa "Koroškim"

Sastanak predstavnika kompanije "Koroški", Agencije za prestruktuiranje privrede i AD "Polimka" Berane održaće se u utorak, 23. avgusta, u Podgorici. Sastanak je bio ugovoren za četvrtak, 18. avgust, ali je na zahtjev firme iz Slovenije odložen. Kako se očekuje, na predstojećem sastanku trebalo bi da dođe do konačne odluke da li "Koroški" kupuje većinski paket akcija "Polimke", ili otpada već dugo najavljivana privatizacija tog kolektiva.
Nakon osam mjeseci od zatvaranja tendera i početka pregovora izvjesnost obnavljanja proizvodnje u AD "Polimka" nije ništa bliža nego što je to bilo u januaru. Strah kod radnika beranske Fabrike kože posebno budi činjenica da "Koroški" i nije pravi proizvođač kože, već se bavi pravljenjem presvlaka za automobile. Kao druga stvar, kažu neki od upućenih, ta kompanija iz Slovenije već je imala jedan pokušaj privatizacije u Crnoj Gori, koja je bila skoro privedena kraju, da bi, kada je trebalo da dođe do potpisivanja ugovora o privatizaciji cetinjske "Košute", "Koroški" odustao od te namjene. Inače, ta firma već je ušla na tržište Srbije, gdje ima jedan pogon sa 30-ak zaposlenih.
Prema očekivanjima, na predstojećem sastanku trebalo bi da se razgovara o dvije dostavljene ponude "Koroškog". Kako je "Danu" saopšteno iz "Polimke", prva ponuda za kupovinu većinskog paketa akcija sada bi bila objeručke prihvaćena. Tom ponudom firma iz Slovenije se obavezivala da zaposli 80 radnika kojima bi isplaćivala 400 eura bruto mjesečne plate, a svim zaposlenim bi isplatila 27 minimalnih i šest punih ličnih dohodaka i povezala radni staž za 34 mjeseca. Ta ponuda bila je uslovno prihvaćena od radnika, sa obavezom da poslovodstvo i predstavnici Agencije pokušaju da isposluju veći broj zaposlenih radnika.
Umjesto toga, "Koroški" je poslao drugu ponudu, kojom je precizirao da planira da zaposli 60 radnika, kojima bi garantovao mjesečnu bruto zaradu od 370 eura. O Socijalnom programu u toj ponudi nije bilo ni riječi.
Od tada se nijesu održavali sastanci između Slovenaca i Agencije, čiji su predstavnici u ranije datim izjavama "Danu" saopštavali da je najbitnije da "Koroški" ponudi "jak Socijalni program zbrinjavanja radnika i predviđene investicije".
Na prošle godine raspisanom tenderu za kupovinu većinskog paketa akcija AD "Polimka", čiji je rok za prispijeće ponuda dva puta produžavan, javila se samo slovenačka firma.

No comments: