19.8.05

»Boj komerc« kupio ŠIP »Berane«

Nakon što su prije nekoliko mjeseci privatizovali šumsko preduzeće u Andrijevici i dobili 100 odsto koncesija na šume u toj opštini, privatno preduzeće »Boj komerc« juče je kupilo i Šumsko-industrijsko preduzeće »Berane« i, kako se očekuje, takođe će dobiti koncesije na šume na području Berana.
U Beranama Uprava šuma do sada nije dodijelila ni metar kubni koncesija, zbog čega je dobar dio malih i srednjih preduzeća bio blokiran u poslu. Za ovu godinu je, inače, na području beranske opštine za sječu predviđeno oko 45 hiljada kubika drveta, dok je etat na području Andrijevice još veći.
Na javnom nadmetanju za prodaju beranskog Šumsko-industrijskog preduzeća, koje je raspisano početkom mjeseca, a održano juče, pojavili su se još rožajska kompanija »Daut & Daut« i privatno preduzeće »Elektron« iz Berana. Početna cijena za cjelokupnu imovinu bila je 311 hiljada eura. ŠIP je prodat »Boj komercu« za 314,5 hiljada eura.
Akcionarsko društvo ŠIP »Berane« nastalo je početkom juna 2003. godine integracijom drvoprerađivačkog i šumarskog preduzeća u ovom gradu. Samo mjesec kasnije uveden je stečaj.
Na prvoj licitaciji održanoj prošle godine u aprilu ŠIP »Berane« je bio prodat slovenačkom »Mabolesu«. Vrhovni sud Crne Gore je poništio tu odluku na žalbu vlasnika beranske »Elektrotehne« Aca Vukovića, koji je tvrdio da je konkurs bio fingiran i da je stečajna uprava favorizovala »Maboles«, iako nije imao depozit, odnosno bankarske garancije za učešće na licitaciji.
Vuković je, nakon druge licitacije, na kojoj nije bilo zainteresovanih kupaca, uložio novi prigovor Vrhovnom sudu, smatrajući da je ŠIP »Berane« trebalo tada da se dodijeli njemu kao drugom zainteresovanom kupcu i da nije bilo zakonskih osnova za raspisivanje novih licitacija.
On još nije dobio odgovor suda, a juče je, nakon odluke stečajne uprave o prodaji ŠIP-a, rekao da će tražiti da Vrhovni sud ubrza postupak rješavanja njegove žalbe.
-Smatram da su sve eventualne odluke o prodaji nelegalne, dok ne dobijem odgovor od Vrhovnog suda - rekao je Vuković.
Na trećoj licitaciji »Berane« je bilo prodato podgoričkom preduzeću »Katel«, ali stečajni upravnik nije prihvatio uplatu sredstava sa, kako tvrde iz tog preduzeća, zakašnjenjem od jednog dana. Iz »Katela« je, takođe, najavljeno da ni oni ne odustaju od kupovine.
Predsjednik Privrednog suda u Bijelom Polju Muzafer Hadžajlić poništio je krajem prošlog mjeseca četvrti oglas za prodaju te kompanije zbog niza nepravilnosti koje su se odnosile na rokove i kršenja načela ravnopravnosti, nakon čega je stečajni upravnik raspisao novi poziv za javno nadmetanje.

No comments: