9.8.05

Slovaci u Beranama na popravnom

Stečajni upravnik beranskog Rudnika uglja Dušan Bugarin najavio je da predstavnici slovačke kompanije »Oz-koveks« dolaze u Berane, da bi nastavili pregovore oko moguće kupovine energane bivše fabrike celuloze i papira, koja je sada vlasništvo kompanije »Nova Beranka«.
On je kazao da su za danas zakazani pregovori u Fabrici papira i da od njihovog ishoda zavisi i prodaja rudnika.
Slovaci su najavili dolazak da bi pregovarali o kupovini energane. To je uslov da ostanu u poslu oko Rudnika uglja - rekao je Bugarin.
Beranski Rudnik uglja prodat je slovačkoj kompaniji »Oz-koveks« na šestoj licitaciji, održanoj početkom marta, za 300 hiljada eura i obavezu investicionih ulaganja od 4,7 miliona eura. Kupoprodajni ugovor je, poslije više mjeseci odlaganja, potpisan 4. juna.
Slovaci su se tada obavezali da će u roku od 15 dana uplatiti preostalih 240 hiljada eura, preko 60 hiljada koje su uložili kao depozit, te da će za mjesec dana dostaviti bankarske garancije za investicije od 800 hiljada u prvoj godini. U Podgorici su istovremeno započeti i razgovori oko mogućnosti da Slovaci aktiviraju energanu bivše fabrike celuloze i papira, koja sada pripada Fabrici papira »Nova Beranka«, u namjeri da u njoj plasiraju ugljenu prašinu i sitne frakcije i da proizvode struju. Tada je dogovoreno da se pregovori oko energane nastave direktno sa novim vlasnikom Fabrike papira. Oni, ipak, nijesu ispoštovali rokove iz ugovora, a pismom su se oglasili da odustaju od kupovine. Krajem prošlog mjeseca, kada je trebalo da bude oglašena nova licitacija za prodaju Rudnika, ponovo su , međutim, stečajnom upravniku uputili pismo u kojem su zatražili novi rok od sedam dana da dođu, što im je u dogovoru sa Privrednim sudom u Bijolom Polju, omogućeno.
Prema riječima stečajnog upravnika Bugarina, Slovaci su trebali sinoć da doputuju u Berane, da bi danas pregovarali oko energane.
Beogradski biznismen Radoje Gomilanović, vlasnik Fabrike papira »Nova Beranka«, rekao je Republici juče, međutim, da njega još niko nije kontaktirao niti ugovarao bilo kakav sastanak.
- Ja ću biti u Beranama. Ako dođu, dobro su došli, ali za sada ne znam ništa o sastanku - kazao je Gomilanović.
On je dodao da postoji spremnost Fabrike papira da se sa Slovacima postigne dogovor oko energane.
- Ja sam to rekao na sastanku u Podgorici. Oni su trebali prema tadašnjem dogovoru da odavno dostave ponudu. Nijesu to učinili. Ako dođu u Berane da direktno razgovaramo još bolje. Sa naše strane, postoji dobra volja i želja, i spremni smo za dogovor - kazao je Gomilanović.
Rudnik uglja je u stečaju od januara prošle godine, nakon prve privatizacije koja je neslavno završila. Fabrika papira, s druge strane, privatizovana je prošle godine u oktobru, kada je prodata beogradskom preduzeću »Tigoipmeks«, čiji vlasnik je Radoje Gomilanović. U sklopu imovine koja je prodajom pripala Fabrici papira, je i energana, koja odavno nije u pogonu, bivše fabrike celuloze i papira.
T. Softić
Izvor: Republika

No comments: