25.8.05

Bez dogovora o Polimci

Tim za pregovore sa slovenačkom firmom »Koroški«, na sastanku koji je održan juče u Podgorici, nije postigao dogovor oko privatizacije beranske Fabrike za preradu kože Polimka.
Predsjednik sindikata »Polimke« Ranko Veljić rekao je da su Slovenci u mnogim elementima odustali od svoje prve ponude, i da ni za to što trenutno nude nemaju nikakve garancije.
- To jednostavno niko nije mogao da prihvati, i tu su svi razgovori sa Koroškim završeni - smatra Veljić.
Firma Koroški iz Slovengradca jedina se javila na međunarodni tender za prodaju Polimke koji je zatvoren prije osam mjeseci. Oni su tada ponudili zapošljavanje 80 radnika i bruto plate od 400 eura, sve zaostale plate radnicima u iznosu minimalne cijene rada kao i nekoliko punih zarada, povezivanje radnog staža za tri godine. Slovenci su, kako je tada saopštavano, predvidjeli dnevni obim proizvodnje od pet tona krupne, i hiljadu dvjesta komada sitne kože i i izrazili spremnost da u narednih tri godine u »Polimku« investiraju 6,2 miliona eura. Koroški bi u startu uložio pola miliona eura u remont postojećih mašina, pola miliona u nabavku novih, kao i 1,6 miliona za inoviranje tehnološkog procesa.
Za radnike Polimke ta je ponuda u načelu bila prihvatljiva, s tim što su od svojih predstavnika u timu za pregovaranje zatražili da pokušaju da se izbore za veći broj zaposlenih koji bi ostao da radi.
Koroški je, međutim, naknadno izmijenio ponudu, predlažući da zaposli 60 radnika sa bruto platama od 370 eura, dok je nakon jučerašnjeg sastanka saopšteno da je ponuda »neprihvatljiva i lošija i u drugim elementima«.
Proizvodnja u Polimki prekunuta je u potpunosti u decembru 2002., mada je fabrika od početka devedestih godina radila sa minimalnim kapacitetima.
Iako nije uveden stečaj i radnici se vode kao “zaposleni”, oni su za protekle skoro tri godine primili samo po stotinu eura socijalne pomoći u dva navrata. Štrajk glađu koji su započeli krajem 2003. poslije dvadesetak dana su zamrzli, nakon što su se sa potpredsjednikom Vlade Branimirom Gvozdenovićem dogovorili da se pristupi procesu restrukturiranja preduzeća, izradi socijalnog programa i pripremama za privatizaciju. Od tada je oglašen samo jedan tender za prodaju na koji se javila firma »Koroški«. »Polimka« je svojevremeno zapošljavala oko 180 radnika. Jedan broj njih odlučio se prošle godine da svoj socijalni status riješu kroz uzimanje 24 plate, tako da ih danas ima oko 150. Većinski paket akcija od 50,3 odsto u fabrici imaju državni fondovi i Zavod za zapošljavanje.

No comments: