11.8.05

Bez dogovora sa Slovacima

Predstavnici slovačke kompanije »Oz koveks« nijesu postigli nikakav konkretan dogovor sa vlasnikom Fabrike papira »Nova Beranka« oko eventualne kupovine energane bivše fabrike celuloze i papira.
Pregovori su u utorak vođeni u Beranama, u prostorijama Fabrike papira, kojoj je energana pripala nakon privatizacije prošle godine.
- Nije postignut nikakav dogovor i Slovaci su se vratili. Nadam se da će ponovo doći sljedeće sedmice. Izražava se volja i želja, ali kada treba napraviti konkretan dogovor zateže se oko sitnica sa obije strane - rekao je stečajni upravnik Dušan Bugarin.
On vjeruje da je potrebno da se situacija oko energane najprije u Crnoj Gori riješi.
- Čini mi se da će nam trebati neki arbitar u postizanju dogovora od kojeg zavisi i sudbina Rudnika uglja. Moreće to neko ovdje u Crnoj Gori da riješi - kazao je Bugarin.
Vlasnik »Nove Beranke« Radoje Gomilanović takođe je rekao da nije postignut nikakv dogovor, ali je dodao da ozbiljniji razgovori nijesu ni vođeni.
- Mi za danas nijesmo imali zakazan sastanak. Razgovarali smo uopšteno, i nije bilo konkretnih dogovora« - kazao je Gomilanović.
Slovačka kompanija »Oz koveks« koja je kupila beranski Rudnik uglja, izrazila je želju da u paketu uzme i energanu bivše fabrike celuloze i papira, kako bi imali siguran plasman za ugalj i proizvodili struju. Pregovori oko tog pitanja započeti su u Podgorici perije mjesec ipo na nivou resornih ministarstava i u prisustvu predstavnika lokalne uprave. Tada je konstatovano da je posao oko energane od interesa za sve i da se dalji pregovori nastave između vlasnika Fabrike papira i Slovaka.
Prema riječima stečajnog upravnika Rudnika uglja Slovaci su kao uslov da ostanu u poslu oko Rudnika uglja, postavili kupovinu energane. Njima je Rudnik prodat za trista hiljada eura i obavezu investicionih ulaganja od 4,7 miliona za pet godina, odnosno 800 hiljad u prvoj godini privatizacije. Osim depozita od 60 hiljada eura, nakon potpisivanja ugovora ostatak novca još nijesu uplatili.

No comments: