2.8.05

Novi rok od sedam dana

Beranski Rudnik uglja prodat je slovačkoj kompaniji "Oz-koveks" na šestoj licitaciji, održanoj početkom marta ove godine, za 300 hiljada eura i obavezu investicionih ulaganja od 4,7 miliona eura. Predstavnici slovačke kompanije ovih dana su uputili novo pismo stečajnom upravniku Rudnika uglja, navodeći da ostaju u poslu i zatražili novi rok od sedam dana za izmirenje preostalih obaveza iz ugovora o kupovini kompanije. Šta je presudilo da najave ponovni dolazak, u trenutku kada je trebalo da bude oglašena nova licitacija, za sada se ne zna.
Predstavnici slovačke kompanije "Oz-koveks" uputili su novo pismo stečajnom upravniku Rudnika uglja, u kojem su naveli da ostaju u poslu i zatražili novi rok od sedam dana za izmirenje preostalih obaveza iz ugovora o kupovini te kompanije.
- Slovaci su zatražili sedam dana da dođu u Berane i da nastavimo razgovore, tvrdeći da će ostati u poslu i da će izmiriti sve preuzete obaveze - rekao je stečajni upravnik Dušan Bugarin.
On je kazao da je zbog toga prolongirano oglašavanje prodaje Rudnika, kako je bilo najavljeno.
- Nije nam teško da sačekamo još sedam dana. Najmanji problem je ponovo oglasiti prodaju. Zajedno sa stečajnim sudijom donijeli smo odluku da Slovacima pružimo šasnu i da vidimo da li zaista ostaju u poslu - dodao je Bugarin.
Stečajni upravnik Rudnika uglja je demantovao da ranije potpisani ugovor sa Slovacima nije ovjeren kako treba.
- Slovaci su taj ugovor potpisali i sudski je ovjeren i tu nema ništa sumnjivo - tvrdi Bugarin.
Beranski Rudnik uglja prodat je slovačkoj kompaniji "Oz-koveks" na šestoj licitaciji, održanoj početkom marta ove godine, za 300 hiljada eura i obavezu investicionih ulaganja od 4,7 miliona eura. Kupoprodajni ugovor je, poslije više mjeseci odlaganja, potpisan 4. juna. Slovaci su se tada obavezali da će u roku od petnaest dana uplatiti preostalih 240 hiljada eura, preko 60 hiljada koje su uložili kao depozit, te da će za mjesec dana dostaviti bankarske garancije za investicije od 800 hiljada eura u prvoj godini. U Podgorici su istovremeno započeti i razgovori oko mogućnosti da Slovaci aktiviraju energanu bivše fabrike celuloze i papira, koja sada pripada fabrici papira "Nova Beranka".
Oni, međutim, nijesu ispoštovali rokove iz ugovora, a pismom su se oglasili da odustaju od kupovine. Šta je presudilo da najave ponovni dolazak, u trenutku kada je trebalo da bude oglašena nova licitacija, za sada se ne zna.
Rudnik uglja je u stečaju od januara prošle godine, poslije prve, neuspjele privatizacije, kada je bio prodat mješovitom preduzeću "Gradeks-HBP". Usljed neuglasica među partnerima, "Gradeksom" iz Kule i "HBP"-om iz Slovačke, koje su rezultirale neispunjavanjem obaveza prema radnicima i državnim fondovima kao prodavcima akcija. Ugovor je raskinut, a rudari upućeni na biro rada nakon serije štrajkova s kraja 2003.

No comments: