7.1.06

“Zori” svanulo zbog izvoza

Izvršni direktor beranske mljekare “Zora” Emin Sinanović saopštio je juče da će “u namjeri da doprinesu zaštiti standarda potrošača” cijene njenih proizvoda ostati na nivou iz prošle godine, uprkos uvođenju poreza na dodatu vrijednost od sedam odsto.
- Mljekara “Zora” će zadržati cijene na prošlogodišnjem nivou zahvaljujući podršci Vlade Crne Gore i Vlade Luksemburga, a u susret početku izvoza njenih proizvoda na tržišta Kosova i Albanije, što bi trebalo da počne od ponedjeljka - kazao je Sinanović.
On je istakao da će od marta mjeseca “Zora” imati asortiman od 20 proizvoda, a novinu će predstavljati pakovanja sa čepovima. - Sa početkom proizvodnje 20 proizvoda, “Zora” će biti u stanju da preuzme sve tržišne viškove mlijeka na teritoriji čitave Crne Gore, jer može da proizvede 50.000 litara dnevno - najavio je Sinanović. On je podsjetio da penzioneri iz Berana i Rožaja mogu da kupuju sve proizvode beranske mljekare po cijenama od deset do 20 odsto nižim od postojećih.
Zbog uvođenja PDV-a od sedam odsto, mlijeko koje proizvodi podgorička Mljekara, danilovgradske “Lazine” i nikšićke mljekare “Srna” i “Nika”, poskupjeće sa sadašnjih prosječnih 50 centi na 53,5 centa.
Predstavnici ovih mljekara juče nijesu htjeli da se zvanično izjašnjavaju o inicijativi mljekare “Zora”, ali je “Vijestima” nezvanično saopšteno da beranska mljekara otkupnu cijenu sirovog mlijeka plaćaju četiri centa niže od ostalih mljekara, 26 centi, umjesto 30.
Crnogorski pekari su, vjerovatno usljed pritiska javnosti, promijenili svoje mišljenje i preksinoć na elektronskim medijima saopštili da neće mijenjati cijenu hljeba nekoliko mjeseci.
Samo dan prije toga, generalni menadžer pekare “Primat” Slavko Pajović je kazao za “Vijesti” da ista cijena hljeba “neće izdržati” period od mjesec - dva a da ne poskupi, zbog prevelikih troškova struje, goriva, lož ulja, kvasca, kao i da nova cijena neće preći 60 centi.
Porez na dodatu vrijednost od sedam odsto pekari, mljekari i trgovci iskoristiće za poskupljenja, za koje im nije krivac samo nova dažbina. Umjesto da, zbog poreskog kredita, čak i snize cijene, kako i sami indirektno priznaju objašnjavajući odakle im ideja da povećaju cijene, poskupljenjem će pokriti i rast cijena sirovina kao što su struja, mazut, ambalaža...
Pekarima je glavni “trn u oku” to što im trgovci dnevno po hljebu od 50 centi zaračunaju oko 12 centi trgovačke marže.
Zbog uvođenja PDV-a od sedam odsto na proizvode koji su do sada bili oslobođeni, osim hjeba, miljeka i mlječnih proizvoda, najavljeno je poskupljenje šeće-ra, ulja i masti.
Ako se trgovci zadrže na povećanju pet navedenih proizvoda i ne iskoriste psihološki momenat da poskupe i ostale, cijena korpe hrane i pića porašće 3,58 odsto, odnosno za 9,3 eura.
VIJESTI

No comments: