11.1.06

Neizvjestan novi tender

Iako je stečajni upravnik Rudnika mrkog uglja Dušan Bugarin, najavljivao da će odmah nakon božićnih praznika biti raspisan osmi tender za prodaju Rudnika, po cijeni koja je umanjena na iznos od 458.000 eura, pitanje je hoće li do toga uopšte i doći. Naime, kompanija "OZ Koveks" iz Slovačke, koja je prošlog ljeta, na sedmoj po redu licitaciji bila odabrana kao najpovoljniji ponuđač i sa kojom je potpisan, pa, kako je saopšteno iz uprave Rudnika, raskinut kupopodajni ugovor, pisanim putem je preporučila stečajnom sudiji, upravniku i Sindikatu Rudnika, da ne raspisuje novi tender.
S obzirom na pismo koje je stiglo od slovačke firme, prema nezvaničnim izvorima neće se raspisati novi tender, a u Rudniku su to juče prokomentarisali činjenicom da su rudokopi "Ivangrada" prepuni savremene i nekoliko miliona eura vrijedne opreme koja je nabavljena i dopremljena iz Slovačke, dok je "HBP Gradeks" iz Kule bio vlasnik rudnika, te da bi bilo apsurdno da sada dopuste da neko tu opremu naslijedi po cijeni manjoj od pola miliona eura.
Bugarin je nedavno kazao da su uslovi budućeg oglasa dogovoreni posljednjeg radnog dana prošle godine i tvrdio da se šanse za prodaju "Ivangrada" iz dana u dan povećavaju, jer je za njegovu privatizaciju zainteresovan jedan beranski biznismen iz Beograda, a i kompanija "Vik" iz Valjeva koja je ponudila 358.000 eura i tražila potpisivanje predugovora. Kako je kazao, za Rudnik je zainteresovan i "Geoinženjering" iz Valjeva koji je ponudio da se ako ne uspije novi tender, imovina Rudnika pretvori u akcije od kojih bi oni kupili 51 odsto.
Inače, dalja sudbina Rudnika bio je jedan od zahtjeva četrdesetak rudara koji su krajem prošle godine štrajkovali u rudokopima, zbog neizmirenih plata i ostalih potraživanja. Rudarima je dio pomenutih potraživanja izmiren krajem decembra, a ostatak je obećan do 25. januara.
VIJESTI

No comments: