19.1.06

Stanovi za 22 porodice

- Nije naravno dobro kada se pomoć traži ili pruža, ali je zadovoljstvo kada se svuda i na svakom mjestu, sa ponosom može kazati da je i u najžešćoj poplavi bezumlja na prostorima bivše SFRJ, Crna Gora, uz sve moguće greške i ogriješenja, bila gotovo jedino sklonište i spas za stotine hiljada nevoljnika - rekao je potpredsjednik crnogorske Skupštine Rifat Rastoder juče u Beranama prilikom svečane predaje na upotrebu zgrade za raseljenike sa Kosova.

On je podsjetio da je u jednom periodu svaki peti stanovnik Crne Gore bio raseljeno lice.
-Sada ih je znatno manje. Ali treba imati na umu da je još mnogo problema da bi raseljenička priča u Crnoj Gori mogla biti zaključena. Naprotiv i na žalost, trebaće dosta napora i dodatnih sredstava za iznalaženje trajnoj rješenja i statusa izbjeglih i raseljenih. Tim prije što ima dosta i onih koji su nekada i iz Crne Gore morali da odu sa svojih ognjišta, a sada su prinuđeni da se vraćaju i o kojima takođe moramo brinuti- kazao je Rastoder.
Potpredsjednik republičkog parlamenta se u ime državnih organa Crne Gore zahvalio predstavnicima Vlade Njemačke, koja je, prema njegovim riječima, najviše pomagala humanitarne akcije, kakva je i izgradnja zgrade za raseljenike u Beranama.
-Pozivam donatore da slijede primjer Njemačke, koja nam je upravo pružila najveću bilateralnu pomoć u humanitarnim akcijama. Istovremeno, svi zajedno moramo učiniti da više nikada i niko, bar sa ovih prostora, ne dođe u situaciju da bježi sa sopstvenog ognjišta- naglasio je Rastoder.
Zgrada sa 22 stana, nazvana ''Njemačka kuća 3'', izgrađena je donacijom njemačkog Ministarstva inostranih poslova, uz posredovanje njemačke humanitarne organizacije ''Help'', u kompleksu kod Manastira Đurđevi Stupovi, gdje su prije godinu i po izgrađene još dvije zgrade uz podršku Švajcarske. Nova zgrada je površine 830 metara kvadratnih i izgradnja je koštala oko 240 hiljada eura. Eparhija Budivljansko-nikšićka ustupila je zemljište, Opštine Berane je obezbijedila infrastrukturu, dok je UNHCR finansirao izradu projektne dokumentacije. U njoj je utočište našlo 38 raseljenika, mahom starih i bolesnih, kao i dvije domicilne socijalno ugrožene porodice. Konzul Republike Njemačke u Crnoj Gori Bernard Cobel ukazao je na to da je njegova zemlja spremna da i dalje pruža pomoć žrtvama ratova na ovim prostorima.
-Vlada Savezne Republike Njemačke se već mnogo godina angažuje da ublaži humanitarne probleme u regionu Balkana. Lično me raduje što se uz uspješne projekte u Podgorici i Kolašinu, priključuje i ovaj u Beranama- rekao je Cobel.
Svečanoj predaji na upotrebu zgrade za raseljenike u Beranama prisustvovali su i šef UNCR za Crnu Goru Elin Robin, komesar Republičkog komesarijata za raseljenike Željko Šofranac, gradonačelnik Berana Relja Jovančević, šef podgoričke kancelarije Helpa Klaus Mok i episkop Joanikije. Raseljenici sa Kosova u Beranama utočište nalaze od početka rata, odnosno NATO bombardovanja 1999. godine. U jednom trenutnu ih je bilo čak desetak hiljada. Prema posljednjem popisu u ovom gradu boravi 2,5 hiljada raseljenika sa Kosova i oko 600 izbjeglica iz Bosne, Hrvatske i Slovenije, što je više nego u svim gradovima u okruženju zajedno. Od nekadašnjih dvadesetak kolektivnih centara ostala su još sveta 3-4, dok su ostali zatvoreni. Najveći broj raseljenika i izbjeglica i dalje živi u privatnom smještaju.
REPUBLIKA

No comments: