28.1.06

Mene neće uplašiti

Predsjednik sindikata beranskog šumsko-industrijskog preduzeća Radojica Jelić odbio je nakon privatizacije firme preraspoređivanje na nove poslove, koji su ispod njegove stručne spreme, smatrajući da se radi o revanšizmu izvršnog direktora zbog medijskog eksponiranja tokom procesa privatizacije, kao i o kršenju zakona.
ŠIP ''Berane'' prodat je prije nekoliko mjeseci andrijevičkom ''Boj komercu'' i trenutno se priprema proizvodnja, a Jelić je tokom procesa prodaje, koji je dugo bio predmet sudskog spora, ukazivao na nepravilnosti. Prilikom posljednje sjednice tripartitne grupe s predstavnicima privrednih preduzeća u Beranama, on je rekao da se kompanija prodaje unaprijed odabranom kupcu. Jelić se kasnije s još jednim brojem radnika pobunio protiv prodaje akcija koje je ova kompanija imala kod ''Atlasmont banke'', znatno ispod vrijednosti po kojoj su mogle biti prodate samo mjesec ranije.
- Sve su to razlozi zbog kojih me novi izvršni direktor prebacio na mjesto nekvalifikovanog fizičkog radnika. To nijesam radio 22 godine u ovom preduzeću, pa neću ni sada. Neću im dozvoliti da me zaplaše. Preko mene pokušavaju da utjeraju strah i svim ostalim radnicima - rekao je Jelić.
On je kazao da je mjesto za koje mu je usmeno saopšteno da treba da preuzme, ispod njegove stručnosti, što predstavlja kršenje zakona.
- Ja imam srednju stručnu spremu i do sada sam obavljao poslove magacionera rezane građe. Prihvatam da je to mjesto novom vlasniku značajno i da možda žele da tu postave nekog svog čovjeka. Ali mene je trebalo rasporediti na poslove koji su u rangu spreme - smatra Jelić.
Predsjednik sindikata ŠIP-a otvorio je bolovanje i u međuvremenu o svemu obavijestio Opštinsko sindikalno povjereništvo i stečajnog sudiju.
- Ja ću znati da se odbranim. Ali, ako sa mnom ovako postupaju, šta će raditi s ostalim radnicima - zapitao se Jelić.
Beranski ŠIP nastao je u junu 2003. godine. Nekoliko mjeseci kasnije uveden je stečaj koji još nije okončan. Preduzeće je ranije tri puta prodavano, ali su te prodaje poništavane zbog različitih prigovora. I četvrta prodaja ''Boj komercu'', bila je predmet višemjesečnog spora, koji je stigao do Apelacionog suda, na žalbu preduzeća ''Daut i Daut'' iz Rožaja. Nakon presude tog suda, ''Boj komerc'' je za 314,5 hiljada eura postao vlasnik beranske kompanije, koja ima veliku vrijednost u opremi, infrastrukturi i zemljištu. Uz sve to ''Boj komercu'' treba da pripadnu sve koncesije na šume na području beranske opštine, kao što su mu već pripale koncesije na šume u Andrijevici, gdje je prošle godine postalo vlasnik i tamošnjeg šumskog preduzeća.
- Ja nikada nijesam bio protiv privatizacije. Ja sam čak kritikovao što je taj proces odugovlačen dvije godine. Ali govorio sam da je bilo i boljih kupaca, i tu nema ništa loše. Kritikovao sam isto tako i davanje koncesija na šume ljudima koji nemaju veze s drvopreradom, preprodavcima, odnosno trgovcima. Ko će da govori ako ne predstavnici radnika - kaže on.

Podrška
Predsjednik Opštinskog sindikalnog povjereništva u Beranama Milan Milović rekao je da se u privatizovanim kompanijama u Beranama nerijetko krše radnička, ali i osnovna ljudska prava. - Mi zastupamo radnike preko našeg advokata u Bijelom Polju. To ćemo učiniti i u ovom slučaju. Prebacivanje predsjednika sindikata jedne kompanije na drugo radno mjesto, koje je ispod njegove stručne spreme znači kršenje zakona, i ne može proći tek tako - vjeruje i Milović.
REPUBLIKA

1 comment:

Anonymous said...

Samo naprijed Jelicu, drz' se!!!