10.1.06

Voda za piće neispravna

Oko 200 domaćinstava užeg dijela Petnjice, Lagatora i Radmanaca, ne mogu da koriste vodu sa nedavni obnovljenog vodovoda Popča - Petnjica. Kako su saopštili mještani, ostali su zatečeni obavještenjem Inicijativnog odbora za izgradnju vodovoda, koje im je uručeno prije desetak dana, a u kojem ih obavještavaju da voda iz tog vodovoda nije za piće i da je ne koriste.
Potrošači su upozoreni da voda nije za upotrebu, ali da su, bez obzira na to dužni da hitno i obavezno ugrade vodomjere, inače će, u protivnom, vodu na kaptaži isključiti Republička vodoprivredna inspekcija.
Prošle jeseni počela je rekonstrukcija vodovoda Popča - Petnjica, a završena je tokom novembra. Sa tog vodovoda su se žitelji pomenutih naselja snabdijevali vodom i prije obnove.
- Umjesto da taj objekat bude pušten u rad krajem novembra, stanovnicima MZ Petnjica, Lagatori i Radmanci, stiglo je upozorenje iz Inicijativnog odbora za izgradnju vodovoda, da voda, po analizama nije ispravna. To nije smetalo da nam u istom upozorenju naglase da smo obavezni da ugradimo vodomjere za mjerenje njene potrošnje i da će nam slijediti kazne ako to ne uradimo - kazao je na konferenciji za novinare predstavnik mještana Reko Ličina.
On je dodao da takvo obavještenje čudi, s obzirom na to da takvo obavješetenje nijesu dobili prije završetka projekta. On je kazao da se ne zna o kakvoj neispravnosti vode se radi, ističući da u Petnjici druge vode nema.
- Postavlja se pitanje da li, uopšte, ima svrhe postavljati vodomjere za neispravnu vodu i ko može uopšte da traži tako nešto, ako je voda otrovna - istakao je Ličina.
On je podsjetio da se sa pomenutog vodovoda snabdijevaju, pored 200 domaćinstava, i sve državne ustanove u Petnjici, između ostalih, ambulanta, dvije škole sa preko 500 učenika i policija. On se zapitao da li je rekonstrukcija bila promašaj ili je u pitanju nešto drugo. Ličina je naglasio da se mještani vodom za piće trenutno snabdijevaju za izvora i česama.

POTREBNI HLORIZATORI
Kako je saopštio šef kancelarije "Karitas" u Beranama Ervin Mandžukić, ta organizacije je pomogla obnovu vodovoda.
- On je rekonstruisan za potrebe mještana sa tog područja, a u obnovu je uloženo oko 200.000 eura. Trideset odsto je dalo Ministarstvo poljoprivrede, koje je platilo izradu projektne dokumentacije, dok je ostali novac obezbijedio "Karitas". Analiza vode prije izrade projektne dokumentacije pokazala je ispravnost, a kad su radovi završeni na pomenutom objektu, ispostavilo se da nije za upotrebu. Zbog toga je neophodno kupiti i dodatno ugraditi takozvane hlorizatore, ali ne znam da li će "Karitas" učestvovati u finansiranju tog dijela projekta - kazao je Mandžukić, dodajući da su potrošači obavezni da ugrade vodomjere za potrošnju vode.
VIJESTI

No comments: