8.1.06

Nezaustavljiva vodena stihija

Kiše koje su krajem godine zahvatile područje beranske opštine pričinile su velike probleme građanima, jer se usljed obilnih padavina izlilo nekoliko rijeka koje su pričinile štete na infrastrukturnim objektima. Stanje je bilo posebno kritično 28. i 29. decembra, kada su se iz korita izlile rijeke Sušica i Makva. Tada je 50-tak domaćinstava iz naselja Talum privremeno iseljeno. Nije mirovala ni Kaludarska rijeka, koja je, takođe, primorala nekoliko domaćinstava da privremeno isele iz kuća. Po riječima Ilije Markovića, predsjednika opštinskog kriznog štaba, stanje je počelo da se vraća u normalu 30. decembra.
- Na radovima obnove obaloutvrda i saniranju nanesenih šteta na putevima bila je angažovana sva raspoloživa mehanizacija. Usljed velikih padavina došlo je do pojave velikog broja klizišta. Opštinska komisija za utvrđivanje šteta imaće puno posla, jer su odmah nakon pojave poplava Kriznom štabu počeli da pristižu zahtjevi za utvrđivanje šteta, koje je nemoguće utvrditi dok se voda ne povuče - ističe Marković.
Milovan Barjaktarević, mještanina sela Kaludra, kaže da je izlivanje Kaludarske rijeke nanijelo njegovoj porodici ogromne teškoće.
- Izlivajući se iz korita, Kaludarska rijeka mi je poplavila kuću, štalu i druge pomoćne objekte. Poplavljeno je i kompletno zemljište, na kojem se bavim povrtarstvom i što mi je jedini izvor prihoda. U kući su mi poplavljene sve stvari i životne namirnice, tako da, makar meni, štete nijesu mogle biti veće - zaključio je Barjaktarović, navodeći da su i njegove komšije pretpjele isto takve štete te da je neophodna pomoć lokalne i republičke vlasti kako bi stanje bilo sanirano.
DAN

No comments: