31.1.06

“Zora” sviće uz krivične prijave

Kontrola poslovanja Mljekare “Zora”, koju sprovodi Finansijska policija i pripadnici Odjeljenja bezbjednosti Berane, po najavama iz policije rezultiraće podnošenjem nekoliko krivičnih prijava. Dio izuzete dokumentacije beranska policija je vratila Mljekari, dio je zadržan u Odjljenju za privredni kriminal u tom gradu, dok se jedan dio dokumentacije nalazi u CB-u Podgorica. Finansijska policija je prekontrolisala rad Mljekare zaključno sa 2004. godinom i narednih dana biće obavljena kontrola poslovanja u 2005. godini. Najveći problem u kontrolisanju poslovanja predstavlja što Tom Hodž, bivši prvi čovjek Mednem projekta u Crnoj Gori, nije dostupan crnogorskim istražnim organima. Kako je saopšteno iz MUP-a, on se vjerovatno trenutno nalazi u Rusiji, a većinski je vlasnik i nekoliko preduzeća u Kazahstanu.
Inače, do pokretanja kontrole poslovanja “Zore”, došlo je nakon smjene Hodža sa pomenute funkcije i imenovanjem na tu funkciju Hans Joakim Zilkena, te postavljanjem za direktora Mljekare Emina Sinanovića. Do tada, Mljekara nije imala izvršnog direktora, već je tu ulogu vršio Hodž.
Navodeći da je na njegov zahtjev došlo do kontrole poslovanja Mljekare, Sinanović je “Danu” saopštio da je pismenim putem zahtijevao da se kontrola obavi “od prvog dana rada Mljekare, zaključno sa 31. julom 2005. godine”.
- Kakvi su rezultati kontrole Finansijske policije i CB-a Berane, nije mi poznato. Očekujem da ću o tome biti pismeno obaviješten - istakao je Sinanović, dodajući da ima nagovještaja da će protiv nekoliko lica biti procesuirane krivične prijave. On je naveo da se nada da će kontrola nastaviti rad već početkom naredne nedjelje, ističući “da računovođa firme u potpunosti stoji na raspolaganju kontroli i da je iz tog razloga oslobođen svih drugih obaveza u Mljekari”.
Kontrolom je obuhvaćen kompletan dosije Mljekare. Utvrđeno je da je jedna osoba obavljala posao računovođe, računopolagača i blagajnika. Takođe, da je Tom Hodž potpisivao naloge za isplatu novca osobama sa kojima je bio blizak, a nijesu imale nikakvog posla sa Mljekarom i projektom Mednem. Istragom je obuhvaćeno i nekoliko firmi iz Podgorice, koje su poslovale sa “Zorom”, a preispituju se i zapisnici o prosipanju mlijeka, koje se tokom 2004. godine desilo u nekoliko navrata.
DAN

No comments: