19.1.06

DPS ostao dužan plate činovnicima

Oko 270 zaposlenih u beranskoj lokalnoj samoupravi i javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač opština primilo je tokom prošle godine 11 ličnih dohodaka. Time dug lokalne uprave prema zaposlenima iznosi sedam ličnih dohodaka. Prema riječima Vlatka Pekovića, sekretara Sekretarijata za finansije, glavni razlog što zaposleni nijesu primili 12 plata jeste smanjenje egalizacionog fonda za prošlu godinu.
- Egalizacioni fond za 2005. godinu umanjen je za 220.000 eura u odnosu na 2004. godinu. Takođe, od predviđenih 1.030.000 eura nije isplaćeno još 115.000 eura. Da je to izvršeno kako je predviđeno, zaposleni bi primili 12 platu u prethodnoj godini, pošto bruto lični dohoci iznose oko 90.000 eura za jedan mjesec - istakao je Peković.
Peković je istakao da su i u prethodnoj godini napravljeni veliki investicioni poduhvati i da je to odnijelo pozamašna sredstva.
- Samo rekonstrukcija dvije gradske ulice, koje su rađene u saradnji sa “Karitasom” koštale su Opštinu 110.000 eura, obaveze za otvaranje Visoke medicinske škole Opština je preuzela sa 50.000 eura, plaća se mjesečna kirija za tu školu u visini od 900 eura, kao i struja za Dekanat. Inače, zaostatak od sedam ličnih dohodaka datira iz perioda DPS vlasti. Od avgusta 2002. godine, od kada sam na ovom mjestu, zaposlenima se isplaćuju redovno lični dohoci. Pored toga, od prethodne vlasti naslijedili smo i ogroman dug po osnovu materijalnih i investicionih aktivnosti i dobar dio tog duga je smanjen - zaključuje Peković.
On smatra da dok god privreda ne zaživi u Beranama, a egalizacioni fond ne bude uplaćivan u predviđenim vrijednostima i bude umanjivan, teško je očekivati da se mogu uredno servisirati sve potrebe zaposlenih i lokalne samouprave.
- Kada će biti izmiren dug prethodne vlasti ostaje da se vidi - zaključio je Peković.
DAN

1 comment:

Anonymous said...

Djubrad.