12.1.06

Petnjica opština nakon referenduma

Odbor za pokretanje inicijative o vraćanju statusa opštine Petnjici kaže da inicijativu više neće pokretati, već će čekati da vlast ispuni davno dato obećanje~Hoćemo status kao i sve opštine u republici a ne ono što se nudi Tuzima, kaže Remzija Latić.
Nakon odbijanja Skupštine Republike Crne Gore da izglasa status opštine Petnjici, mještani bihorskog kraja su razočarani ponašanjem poslanika vladajuće koalicije DPS-SDP koji su podržavali pokretanje Inicijative, ali kada je ona došla na dnevni red skupštinskog zasjedanja oni su bili protiv. Petnjičani kažu da neće više pokretati incijativu za povratak statusa opštine, i da će čekati da aktuelna vlast ispuni davno data obećanja. Ipak, na području Bihora nema jednog građanina koji se tome ne nada, a tome u prilog ide i najnovije obećanje čelnika DPS-a da će Petnjici biti vraćen status opštine nakon referenduma.
Naime, kako saznajemo, prije mjesec dana u MZ Petnjica održan je sastanak visoke delegacije DPS-a sa građanima Bihora. Do sastanka je došlo na inicijativu Mjesnog odbora DPS-a, a sastanku su prisustvovali dr Miodrag - Bobo Radunović, predsjednik IO DPS-a, republički poslanici Miodrag Vuković i dr Fahrudin Hadrović, ministri u Vladi Mevludin Nuhodžić i Željko Šturanović, kao i Drago Čantrić, poslanik u saveznom parlamentu i predsjednik OO DPS-a. Prema istim saznanjima, visoka delegacija DPS-a je Petnjičanima ponovo obećala rješenje statusa opštine, kroz pokretanje nove inicijative ali da će na nju morati da čekaju do druge polovine 2006. godine tj. do završetka referenduma.
Kako je “Danu” saopštio Salija Adrović, predsjednik Odbora za povratak statusa opštine Petnjica, i ako je peticiju podržalo više od 7.000 građana bihorskog područja, to poslanicima republičke skupštine nije bilo dovoljno da podrže inicijativu i Petnjici vrate status opštine.
- Ono što sada mogu da kažem je da inicijativu više nećemo pokretati. Jednostavno, kada smo kretali u potpisivanje peticije čelnici DPS-a i SDP-a obećavali su da će glasati za taj predlog, da bi na glasanju, iz samo njima znanih razloga, bili protiv toga. Odbor više neće napraviti ni jedan korak u tom pravcu, već ćemo čekati da oni što su nam obećavali to obećanje, najzad, i ispune - istakao je Adrović.
Njegovom mišljenju pridružuje se i Remzija Latić, predsjednik MZ Petnjica, koji podsjeća da su mještani Bihora, koji čine šest mjesnih zajednica, sa 27 sela, sa oko 10.000 stanovnika, potpisali peticiju sa više od 7.000 potpisa, formirali Odbor i uradili Elaborat o ekonomskoj opravdanosti inicijative.
- Nažalost, zasad to nije bilo dovoljno da se Petnjici vrati status opštine, koji je imala do 1957. godine. Takođe, siguran sam, da mještani ne bi bili zadovoljni eventualnim dobijanjem statusa kakav se nudi Tuzima. Nas interesuje samo povratak statusa kakav trenutno imaju sve opštine u Crnoj Gori - naglasio je Latić.
On je naveo da je ekonomski elaborat pokazao da bi Petnjica mogla, uz donacije Republike kakve imaju i sve ostale opštine, da živi. Prema njegovim navodima, godišnji budžet opštine bi iznosio oko 220.000 eura, što bi, kako je istakao, bilo dovoljno za bolji život mještana, nego što ga imaju sada u, kako je kazao, siromašnoj opštini Berane.

Nećemo još dugo čekati
Asmir Adrović - nezaposleni tehničar: - Mislim da Petnjica zaslužuje i treba da dobije status opštine, makar kao Tuzi. Još uvijek se nadamo da će državni organi izaći u susret našem zahtjevu.
Denis Šabotić - student: - Kada je počelo potpisivanje peticije za povratak opštine Petnjica, među potpisnicima sam bio i ja, i iza toga i dalje stojim. Aktuelna vlast nam je davno obećala taj status i nadam se da će, konačno, obećanje održati.
Isad Muratović - privatnik: - Već duže vrijeme vlast nam obećava da će izaći u susret našem zahtjevu. Dosad to nijesu ispunili, a nadamo se da nećemo još dugo čekati da dobijemo status opštine.
Demir Hodžić - nezaposlen: - Ja sam iz Mjesne zajednice Trpezi, i mogu vam reći da su svi građani Bihora jednoglasni za povratak statusa opštine Petnjica. Ona je samoodrživa i ne vidim ni jedan razlog da nam se takav status i ne vrati. Posebno, jer nam je aktuelna vlast to davno obećala.
DAN

3 comments:

Anonymous said...

Glupost, dje to ima da selo postane opstina?

Anonymous said...

Jadni ljudi. Kako samo manipulisu njima. Zar im to, posle svega, nije jasno?

Anonymous said...

Objecali im?? A kada su to lazovi i manipulanti ispunjavali objecanja?