21.1.06

»Berane« prodato za 200 hiljada eura?

Prema još nepotvrđenim informacijama, hotel »Berane«, najatraktivniji ugostiteljski objekat beranskog HTP-a, koji je još prije više od pola godine zaplijenila Atlasmont banka, prodat je prije nekoliko dana. Predsjednik Sindikata HTP-a Radmila Osmajlić nije mogla to da potvrdi, ali je istakla da je i ona dobila istu informaciju od radnika.
Mi imamo saznanja da je Hotel “Berane” prodat za nešto više od 200 hiljada eura, ali iz “Atlasmont banke” nemamo potvrdu te informacije. Ako je to tačno, čudi nas da se ne objelodanjuje - rekla je Osmajlićeva.
Hotel »Berane« posljednje goste je primio krajem ljeta. Od tada je u mraku, a oko 70 radnika HTP-a, s vremena na vrijeme se okuplja u njegovim hladnim prostorijama. Ovaj hotel je poslovao u okviru beranskog Hotelsko turističkog preduzeća, sve dok ga, godinu nakon privatizacije, nije zaplijenila Atlasmont banka zbog neizmirenog kredita koji su novi vlasnici podigli namjenski za rekonstrukciju kafane »Korzo«. Ta kafana je umjesto rekonstrukcije ubrzo prodata, a kredit banci nije vraćen u potpunosti.
Za sada se ne može reći da li je eventualnom prodajom ovog hotela počela da se okončava agonija u HTP-u. Pereduzeće je privatizovano u martu 2003. godine, kada je uz podršku Fonda za razvoj, upravljanje preuzelo nepoznato preduzeće »Euroturist GMBH«. Ta kompanija je vrlo brzo, kupovinom akcija od radnika i građana, postala većinski vlasnik.
Polovinom prošle godine radnici su poslije više upozorenja stupili u generalni štrajk i otvoren sukob sa novim poslovodstvom, koji je dobio epilog pred pravosuđem zbog radničkih prijava za, kako se tvrdi, nezakonitiosti u radu i zloupotreba službenih položaja. Ni jedan objekat ovog preduzeća ne radi, a zvanična ocjena je da je situacija u Beranama najteža od svih HTP-a u Republici.
Radnici su u više navrata tražili od nadležnih republičkih institucija da prekinu agoniju ove kompanije u interesu turizma i zaštite postojećih turističkih kapaciteta od daljeg propadanja. Oni su se pred novogodišnje praznike sastali i sa ministrom Predragom Nenezićem, koji im je tada obećao da će do kraja januara, situacija početi da se sigurno rješava.
-Ovih dana smo u svakodnevnom kontaktu sa resornim Ministarstvom. Sljedeće sedmice imaćemo i prijem kod ministra. Nadamo se da stvari idu u pravcu prevazilaženja ove situacije, koja je dovela preduzeće do kolapsa - rekla je predsjednik Sindikata HTP-a.
U sklopu beranskog Hotelsko-turističkog preduzeća poslovao je još i hotel »Komovi« u Andrijevici, koji takođe ne radi. Ukoliko se ispostavi da je hotel »Berane« prodat, ostaje pitanje šta će biti sa ostalim ugostiteljkim objektima ovog preduzeća. Prema nekim saznanjima, »Euroturist GMBH« povlačenjem nekih radničkih akcija koje nijesu plaćene, približio se granici do koje ga od gubitka većinskog paketa dijeli vrlo mali procenat.
REPUBLIKA

No comments: