12.1.06

Rampa za nelegalne

Glavni republički inspektor za saobraćaj Branislav Vujotić iz Podgorice i republički inspektor za drumski saobraćaj Branislav Golubović, sastali su se juče sa predstavnicima preduzeća za prevoz putnika u međugradskom i međunarodnom saobraćaju "Euro Šuntić" i "Simon Vojaž", i dogovorili dinamiku djelovanja u suzbijanju nelegalnog prevoza koji ugrožava rad ta dva registrovana prevoznika iz Berana.
Dogovoreno je da se republička inspekcija obrati zvaničnim zahtjevom Carini i MUP-u, kako bi zajedničkom akcijom stupili u akciju suzbijanja rada prevoznika koji nemaju dozvole za rad.
Republički inspektori su juče obećali prevoznicima da će već od danas koordiniranom akcijom sa Carinom i policijom zabraniti ulaz autobusima koji dolaze iz Luksemburga u Crnu Goru, ali i drugim autobusima koji su bez dozvole.
Vujotić je kazao da zakona o kabotaži uopšte nema, jer se pitanje kabotaže rješava kroz zakone o drumskom saobraćaju u Srbiji i Crnoj Gori.
- U tim zakonima je sve riješeno kad je u pitanju kabotaža, ali je Srbija za svoje područje uvela primjenu zabrane kabotaže, što znači zabranu primanja putnika od mjesta do mjesta unutar te republike na linijama u međurepubličkom saobraćaju. Crna Gora nije pribjegla toj mjeri, smatrajući da je saglasno odredbama Ustavne povelje dužna da dok ima zajedničke države obezbijedi slobodan protok putnika i robe. Crna Gora će se odrediti prema tom problemu u skladu sa politikom Vlade i ocijeniće da li treba recipročno primijeniti kabotažu zakona o prevozu u Crnoj Gori, kao što su u Srbiji uradili - kazao je Vujotić.
On je dodao da će kad Crna Gora bude samostalna država, nastojati da te linije relaksiraju od bilo kakvih zabrana i da komunikacije budu omogućene građanima jedne i druge države.
- Žalbe crnogorskih prevoznika su opravdane, jer zavođenjem kabotaže u Srbiji dovedeni su u situaciju da posluju sa gubicima, ali mi nećemo posegnuti za takvim jednostarnim mjerama - kazao je Vujotić i dodao da je Ministarstvo saobraćaja u stalnom kontaktu sa Ministarstvom saobraćaja u Srbiji, od kojeg očekuju odgovor.

KONTROLE NA GRANIČNIM PRELAZIMA
Vujotić je naglasio da postoji mogućnost da neregistrovani prevoznici i oni koji nemaju adekvatne dozvole, pređu granicu i naprave nelojalnu konkurenciju, jer inspekcije nema dovoljno na svakom mjestu. Vujotić je istakao da će ubuduće pet graničnih prelaza inspektori kontrolisati, a očekuje da će Carina i policija pomoći, kako bi se i to uvelo u red.
Prevoznici "Euro Šuntić" i "Simon Vojaž" održavaju liniju Podgorica - Luksemburg, jedanput nedjeljno, a vlasnici Fako Šuntić i Mehmed Adrović ostali su zadovoljni obećanjima da će ubuduće biti osporen svaki nelegalni ulazak prevoznika u Crnu Goru.
VIJESTI

No comments: