31.1.06

Na Lokvama ni traga od skija

Zimska turistička sezona u Beranama nije podbacila, a odvijala se onako kako je i predviđeno u Turističkoj organizaciji - nije je ni bilo. Mada u gradu postoje dva hotela vlasništvo HTP “Berane”, privatni hotel “S” i motel “Buče”, ni u jednom od tih objekata nije bilo organizovanog dolaska gostiju zainteresovanih za zimske sportove.
O nepostojećoj zimskoj sezoni najbolje govori Ski-centar “Lokve”, sa istoimenim hotelom koji je zatvoren, a na prekrasnim stazama ove zime nije bilo ni jednog traga skija. Prema riječima Rade Osmajlić, predsjednika Sindikata HTP Berane zbog stanja u kojem se nalazi hotel “Lokve”, Republička turistička inspekcija je zatvorila objekat.
- U hotelu su još prošle godine popucale sve instalacije. Objekat pored žičare, u kojem se nalazi alat za njeno održavanje je opljačkan, a žica ove godine nije upaljena. Da maler bude veći, isto se dešava i u hotelu “Berane”, koji se nalazi u gradu. Zbog velike hladnoće i obustave rada, prije nekoliko dana u objektu je popucalo nekoliko radijatora. Na sve to ukazivali smo na vrijeme, ali niko, počevši od Ministarstva turizma, pa dalje, nije reagovao - navodi Osmajlićeva, dodajući da se plaši da, ako se ovako nastavi ni narednih godina neće biti turističkih sezona, a Berane će moći da se briše sa turističke mape Crne Gore.
Inače, slabi poslovni rezultati i nevraćeni dugovi, uslovili su da Atlas Mont banka proda hotel, a Beranici “zimske čarolije” potraže u drugim centrima. Oni koji imaju manje para skoknu do Turjaka, a oni sa “dubljim džepom” uživaju na Žabljaku ili Kopaoniku.
Zbog nefunkcionisanja HTP-a Planinarsko smučarko društvo “Vojo Maslovarić” pred početak sezone zvanično se ponudilo da zakupi žičaru i mašinu za tabanje snijega. Zvaničan odgovor nijesu do dan danas dobili. Sumirajući rezultate ljetnje tursitičke sezonu u Beranama, Dragan Mitrović, direktor Turističke organizacije naveo je “ da nje nije ni bilo i da su za to krivi privatnici, jer su svi turistički objekti u Beranama privatizovani”. Podsjećajući na zlatne turističke godine, Mitrović je naveo da organizacija na čijem je čelu stoji na raspolaganju za pomoć svim turističkim radnicima, ali da je inicijativa na njima. Što se tiče zimske sezone, nažalost, krajem januara sve je jasno. Tamo gdje se ljetos stalo, zimus se produžilo. Zatvoreni najveći turistički objekti, neupaljena žičara, odsustvo manifestacije “Vrela zima u brdima” i staze Ski-centra Lokve bez i jednog traga skija govore da sezone nije ni bilo.
DAN

1 comment:

Anonymous said...

A kako je samo nekada bilo lijepo.