31.1.06

Radijatori pucali od mraza

Izuzetno niske temperature vazduha, koje su protekle nedjelje na području opštine Berane prelazile 25 podiok ispod nule, za posljedicu su imale pucanja sistema grijanja u osnovnim i srednjim školama. Havarije su najizraženije u O.Š. “Radomir Mitrović”, gdje je trenutno nemoguće organizovati nastavu u pet odjeljenja, a neupotrebljive su i zbornica, Biblioteka i kancelarije administracije. Školu su obišle stručne ekipe koje je angažovalo Ministarstvo prosvjete i nauke i, kako je navedeno, šteta će biti naknadno saopštena. Prema riječima Šata Hajdarpašića, direktora, za učenike prvih razreda i odjeljenja “korak po korak”, čije su učionice oštećene, nastava je organizovana u drugoj smjeni, u učionicama koje su rezervisane samo za nastavu prve smjene. Hajdarpašić navodi da je škola obavijestila Ministarstvo prosvjete i nauke da neće moći da se organizuje nastava na vrijeme, ali da je danonoćnim radom dijela radnika zaustavljeno negativno dejstvo havarije. On kaže da je postojao strah da kompletna škola ne pretrpi poplave i bude oštećen kompletan sistem grijanja škole.
- Ovo što se desilo moglo se i očekivati. Od decembra 2004. godine ja upozoravam službe Ministarstva prosvjete da postoji opasnost od havarija, zbog dotrajalog sistema grijanja. Na startu ovogodišnje sezone grijanja Ministarstvo je, investirajući 2.200 eura, saniralo jedan kotao, što je bilo nedovoljno, pa je pri polarnim hladnoćama do pucanja instalacija moralo doći - tvrdi Hajdarpašić.
On navodi da je svjestan da se odjednom ne može postići sve, ali da je broj od 1.250 učenika te škole razlog koji opominje.
Nastava u ostalim beranskim osnovnim i srednjim školama juče se, manje- više, odvijala normalno. Gimnazija “Panto Mališić”, Srednja medicinska škola i Srednja elektrohemijska-tehnička škola imaju zajednički sistem grijanja. Prema navodima Draga Čantrića, direktora Gimnazije, sva odjeljenja te i medicinske škole imaju grijanje, dok je bez grijanja Biblioteka i po horizontali nekoliko odjeljenja Elektrohemijske škole. On je kazao da je u toj školi bilo problema sa jednim brojem radijatora, koji su zamijenjeni radijatorima sa hodnika, očekujući “da novi radijatori stignu do kraja nedjelje”.
U osnovnim školama “Vuk Karadžić” i “Vukašin Radunović”, kao i Školskom centru “Vukadin Vukadinović” nije bilo problema sa grijanjem i nastava se juče normalno odvijala.
DAN

No comments: