11.1.06

Ne mogu da rade bez zaštite države

Preduzeća iz Berana "Euro Šuntić" i "Simon vojaž", koja su od Ministarstva pomorstva i saobraćaja dobila dozvole za rad u međugradskom i međulinijskom saobraćaju, suočena su sa ozbiljnim problemima, zbog konkurencije koja je posljedica neriješenih zakonskih pitanja.
Kako je kazao vlasnik preduzeća "Euro Šuntić" Fako Šuntić, zbog nedostatka takozvanog zakona o kabotaži, svakog petka i subote kada putuju za Luksemburg ostaju bez putnika.
- U svim državama postoje pravila koja se poštuju i koja ne dozvoljavaju nelojalnu konkurenciju. Krajem prošle godine, primjera radi, u Srbiji je usvojena zakonska regulativa poznatija kao "kabotaža", prema kojoj prevoznici iz Crne Gore, mogu primiti putnike samo u Crnoj Gori, a nikako to ne smiju činiti na teritoriji Srbije, jer bi time ugrozili srbijanske prevoznike koji održavaju iste linije. Zbog nepostojanja takvog zakona u Crnoj Gori, prevoznici iz Srbije ili drugih država nesmetano preuzimaju naše putnike - kazao je Šuntić.
Vlasnik "Simon vojaža" Mehmed Adrović je kazao da je ista situacija i u međunarodnom linijskom saobraćaju, napominjući da prevoznike iz drugih država niko ne kontroliše.
- Prevoznike iz Srbije ne kontrolišu carina, policija ili saobraćajna inspekcija, koji su dužni da, pored ostalog, od njih traže i dozvole za rad - kazao je Adrović, koji je od skoro kao predstavnik crnogorsko-luksemburškog preduzeća "Simon Vojaž" vlasnik beranskog "Jugoprevoza".
Šuntić i Adrović smatraju da bi Ministarstvo pomorstva i saobraćaja trebalo hitno da predloži i usvoji "zakon o kabotaži". Ministarstvo bi, prema njihovom mišljenju, trebalo i da povede više računa o kontroli rada prevoznika, jer ih je u okruženju mnogo koji rade neregistrovani, za šta je, kako tvrde, u inostranstvu predviđena kazna i do 10.000 eura.
Prevoznici su podsjetili da je prije sedam godina pomenuti zakon bio usvojen u Crnoj Gori, ali je ubrzo ukinut bez objašnjenja.

ADROVIĆ: NEKO SE NEZAKONITO BOGATI
- Nemoguće je poslovati ako pola sata prije termina kada mi polazimo, sa naših stanica putnike na liniji Podgorica-Luksemburg pokupe autobusi srbijanskih prevoznika "Auto saobraćaj Kragujevac", "Delon trans", "Lens", "Peroni" "Duška prevoz", pa čak i "Beken rajzen" iz Njemačke - kazali su Adrović i Šuntić, napominjući da jedinu registrovanu liniju iz Crne Gore za Luksemburg i Njemačku imaju "Simon Vojaž" i "Euro Šuntić".
- U koju god državu uđemo pravila su poznata, policajac traži pasoše, carinik pregleda robu i obavezno traži dozvolu, odnosno provjerava da li imamo pravo da kroz njuhovu državu prolazimo - kazali su oni.
Adrović je dodao da nije teško naslutiti kome tako haotično stanje imponuje, te da ukoliko nadležni ne preduzmu mjere u tom pravcu, direktno idu na ruku nekome da se enormno nezakonito obogati, a da naša prevozna preduzeća ugasi.
VIJESTI

No comments: