10.6.05

Visoka medicinska škola

Pred odbornicima Skupštine Opštine na sjednici koja je zakazana za ponedjeljak naći će se Odluka o učešću Opštine u projektu otvaranja visoke medicinske škole u Beranama.
Odlukom je predviđeno da se predsjednik SO ovlasti da sa Medicinskim fakultetom iz Podgorice potpiše ugovor kojim će se utvrditi sva pitanja povodom otvaranja visoke medicinske škole, pri čemu će Opština obezbijediti poslovni prostor za rad ove prve visokoškolske ustanove.
Kako se saznaje, između lokalne uprave u Beranama i Medicinskog fakulteta već je postignut dogovor da se za potrebe visoke medicinske škole ustupi nova zgrada Crvenog krsta, gdje bi bio smješten dekanat, administracija i slušaonica. Gimnazija i Dom zdravlja koji se nalaze preko puta, posjeduju adekvatne amfiteatre, dok Srednja medicinska škola ima solidno opremljene savremene laboratorije. Ocijenjeno je i da Opšta bolnica u Beranama ima dobro organizovane specijalističke službe i laboratorije, kao i da postoje uslovi za formiranje internata za buduće studente.
Visoka medicinska škola u Beranama mogla bi startovati već od jeseni sa programom sličnom visokim školama u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. Predavače će obezbijediti Medicinski fakultet iz Podgorice, dok će za izvođenje vježbi biti angažovani magistri i više medicinske sestre iz regiona.
Škola će upisivati samofinansirajuće studente a cijena će kao i na drugim visokim školama u Crnoj Gori biti 500 eura po semestru. Očekuje se da će, u nedostatku kadrova sa višom spremom širom Republike, deset odsto studenata činiti kandidati koji su već zaposleni u zdravstvenim ustanovama.
T. Softić
Izvor: Republika

No comments: