15.6.05

Boing zainteresovan za beranski aerodrom

Američka kompanija Boing zainteresovana je da instalira bazu na aerodromu u Beranama, koja bi služila za održavanje aviona i helikoptera za područje Balkana- kazao je juče predsjednik Opštine Berane Relja Jovančević.
On u Beču boravi u okviru programa koji realizuju opštine sa sjevera Crne Gore i austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova u vezi razvoja regiona oko Bjelasice i osnivanja regionalne turističke organizacije.
-Radićemo na uspostavljanju tih kontakata. Nadam se da ćemo uspjeti da nađemo dovoljno sredstava da prvo organizujemo preduzeće i pokrenemo njegov rad. Tada bi se brzo pojavile mnoge kompanije koje su već zainteresovane za aerodrom- kazao je Jovančević.
Prema njegovim riječima, o tome postoji elaborat Saveznog inspektorijata za letenje urađen prije dvije godine, u kojem se navodi da je pista očuvana 95 odsto.
-Razgovarali smo sa ministrom Andrijom Lomparom i naišli na razumijevanje. Od ostalih državnih institucija još nemamo podršku, iako postoji interesovanje za taj aerodrom na sjeveru- precizirao je Jovančević.
On je napomenuo da se procjenjuje da oko 400 hiljada ljudi živi u tom regionu, koji obuhvata dio do Novog Pazara.
Pored toga, Opština Bijelo Polje otkupiće prostorije bivše Montenegro banke i adaptirati ih za potrebe Ekonomskog fakulteta, koji će od septembra u tom gradu početi nastavu na smjerovima turizam i agrobiznis.
Potpredsjednik bjelopoljske Opštine Refik Bojadžić smatra da je za Bijelo Polje i kompletan sjever Crne Gore od izuzetne važnosti šansa “koja će se ukazati mladim ljudima da studiraju kod svoje kuće”.
-Za nekoliko dana, 26. i 27. juna počeće prijem dokumenata za upis na Ekonomski fakultet u Bijelom Polju. Prijave će se predavati u Bijelom Polju, kao i izbor kandidata- kazao je on.
Bojadžić je istakao da se za otvaranje smjerova u Bijelom Polju interesuju i Pravni i Tehnički fakultet iz Podgorice.
On je naveo da predstavnici Pravnog fakulteta ozbiljno razmišljaju da “se odmah, možda i od ove godine realizuje neki od programa prava u Bijelom Polju”.
-Ne znam koliko će se uspjeti da nastava bude organizovana ove godine, zbog nedostatka vremena. Ipak, od sledeće godine Bjelopoljci i građani okolnih opština sigurno će moći da studiraju neki od smjerova pravnih nauka u Bjelom Polju- rekao je on.

No comments: