21.6.05

Fiducija na sudu, proizvodnja u zastoju

I pored odličnog starta, Fabrika papira „Beranka”, našla se u izuzetno teškoj situaciji, saopšteno je danas na konferenciji za štampu u ovom preduzeću. Po riječima tehničkog direktora, inženjera Sejda Đukića, nova „Beranka” je za mjesec dana proizvela 850 tona papira, u vrijednosti od oko 600 hiljada eura, što je znatno iznad plana. Novi vlasnik „Beranke”, „Tigoimpeks” iz Beograda, ispunio je sve obaveze iz ugovora o kupoprodaji, uključujući i obaveze prema 150 radnika kojima je, između ostalog, isplaćena i jedna zarađena plata.
Međutim, novi vlasnik „Beranke”, i pored spremnosti banaka, nije u mogućnosti das obezbijedi kreditna sredstva, zbog naknadno prispjele fiducije na gotovo kompletnu imovinu preduzeća od strane beogradskog „Sineksa”, a koja se odnosi na period prije potpisivanja kupoprodajnog ugovora u Okružnom privrednom sudu. Novi vlasnik nije bio u mogućnosti da u Direkciji za nekretnine upiše u vlasništvo imovinu koju je kupio, a samim tim i da izda garanciju za kredite. Upravo zbog toga, na današnjoj konferenciji za štampu u „Beranki”, je apelovano na odgovarajuće sudske organe da ubrzaju proces odlučivanja po žalbi beogradskog „Sineksa”, vezano za spornu fiduciju. Ukoliko se taj proces bude odugovlačio, postoji opasnost od zastoja proizvodnje u dužem vremenskom periodu. U čitavom slučaju dodatni problem „Beranki” je izazvala i lokalna samouprava, koja je uputila zahtjev za razgraničenje imovine sa bivšom Fabrikom papira.
Fabrika papira „Beranka” trenutno se nalazi u planiranom desetodnevnom zastoju, do koga je došlo zbog potrebe intervencije na cilindrima za sušenje papira, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta proizvodnje, saopšteno je danas na konferenciji za štampu u „Beranki”.

No comments: