5.6.05

Rok od deset dana Egipćanima i Romima

Osnovni sud u Beranama ostavio je rok od deset dana Egipćanima i Romima sa Kosova da se isele iz kućica u naselju Riversajd i da ih predaju Rajku Markoviću, koji je vlasništvo nad njima ranije stekao na osnovu ugovora sa humanitarnom organizacijom »Vorld vižn«.
Time je stavljena sudska tačka na ovaj slučaj, poslije žalbi koje su Egipćanima i Romima odbili Viši sud u Bijelom Polju, kao i Vrhovni sud.
-Šta je tu je. Mi ćemo se iseliti, ali na Kosovo ne idemo ni za živu glavu. Ostaćemo ovdje pod vedrim nebom. Tražićemo negdje najlone, jer nema niko da se nađe ni šatore da nam da - kazao je starješina naselja Sadrija Šaljaj.
Romi nijesu mogli da prihvate prijedlog Suda da sami plaćaju kućice, jer, kako su istakli, za to nemaju uslova.
-Mi jedva da imam za hranu, a kamoli da sami otkupimo kućice - kazao je Šaljaj.
U naselju Riversajd, jedinom izbjegličkom centru u Crnoj Gori izgrađenom na privatnom posjedu, smješteno je 30 porodica Roma i Egipćana sa Kosova, sa oko dvjesta članova domaćinstava. Od toga polovinu čine maloljetna djeca. Produženje boravka njima je, do sada, obezbjeđivao republički Komesarijat za izbjeglice, ali je saopšteno da za to ove godine nema sredstava. Delegacija privremene Vlade Kosova, koja je u aprilu zajedno sa predstavnicima UNMIK-a boravila u Beranama, ponudila im je da se vrate uz mjere bezbjednosti, ali oni iz straha to, ipak, odbijaju.
T. Softić
Izvor: Republika

No comments: