5.6.05

Sve više divljih deponija

Opštinski Sekretarijat za zaštitu životne sredine uputio je upozorenje građanima da otpadne materije odlažu na gradskoj deponiji, jer će u protivnom zajedno sa komunalnim inspektorima najrigoroznije kažnjavati nelegalno odlaganje.
-Sekretarijatu svakodnevno pristižu pritužbe građana zbog stvaranja divljih deponija i u tom pogledu su najkritičnija mjesta Aerodrom, put prema Crnom Vrhu, Donja Ržanica, ali i mnoga druga. Manjih divljih deponija u rubnim zonama grada i duž Lima i njegovih pritoka je praktično bezbroj, i to se više ne može tolerisati - kazao je načelnik Sekretarijata Ilija Marković. On je upozorio da tako odložen otpad iz industrijskih pogona može biti otrovan i zapaljiv i da može predstavljati veliku opasnost po zdravlje ljudi i životinja i degradaciju životne sredine.
-Apelujemo na građane i pravna lica da otpadne materije odlažu na deponiji u krugu bivše fabrike celuloce, na kapiji 2, i upozoravamo da ćemo u saradnji sa Komunalnom inspekcijom kontrolisati i rigorozno kažnjavati one koji odlažu na drugim mjestima - rekao je Marković.
Prema važećem zakonu, podsjetio je načelnik opštinskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, kazne zbog nelegalnog odlaganja otpada za fizička lica kreću se u rasponu od petostrukog do dvadesetostrukog iznosa minimalne cijene rada, dok je za pravna lica kazna od desetostrukog do stostrukog iznosa minimalne zarade. I dok Opština upozorava građane da moraju koristiti gardsku deponiju u krugu bivše fabrike papira, mještani Mjesne zajednice Budimlja, na čijem prostoru se ta deponija nalazi više puta su protestvovali zbog odlaganja i sagorijevanja otpada na tom mjestu, nedaleko od njihovih kuća. Oni su u nekoliko navrata blokirali put ka toj depnoniji, ne dozvoljavajući ni vozilima Komunalnog preduzeća da prođu. Posljednji put su to učinili prošle sedmice.
Komunalno preduzeće je upravo zbog toga i samo prekršilo zakon formirajući divlju deponiju u najužem gradskom jezgru, pored buvlje pijace, preko puta bolnice i Gimnazije, sa koje dim stiže do centra grada. Strategijom za odlaganje čvrstog otpada koju je za potrebe Ministarstva zaštite životne sredine uradila njemačka konsultantska kuća GOPA, predviđeno je da se za Berane, Rožaje, Plav i Andrijevicu gradi deponija na planini Turjak.
Mještani Bihora i nekih rožajskih sela protestvovali su prošle godine zbog tog predloga, rekavši da bi to bila deponija na najvišoj nadmorskoj visini u Republici, iznad izvorišta više seoskih vodovoda.
T. Softć
Izvor: Republika

No comments: