5.6.05

Pripreme za početak proizvodnje

Slovački stručnjaci kompanije »Oz koveks« stići će sljedeće sedmice u Berane da bi zajedno sa domaćim inženjerima počeli pripreme za početak proizvodnje u Rudniku mrkog uglja. U cilju organizovanja posla, u Podgorici će vrlo brzo biti osnovano novo preduzeće »Koveks - energo«, koje će upravljati beranskim Rudnikom.
Dosadašnji tehnički direktor Rudnika Mevludin Erović kazao je za Republiku da su se Slovaci obavezali da od trenutka potpisivanja ugovora u roku od petnaest dana uplate još 240 hiljada eura, jer su 60 hiljada već dali kroz depozit.
- Već sljedeće sedmice stići će njihovi stručnjaci i počećemo da angažujemo rudare - rekao je Erović.
On je dodao da su Slovaci vrlo oprezno ušli u posao i ispitali sve okolnosti, te da je zbog toga potpisivanje ugovora potrajalo, unoseći već kod rudara nervozu i sumnju.
- I na dan potpisivanja ugovora smo prethodno boravili u Podgorici gdje su naši i njihovi stručnjaci za pravo razmatrali tekst ugovora. Po tom ugovoru Slovaci su se obavezali da u roku od mjesec dana dostave bankarske garancije za investiciona ulaganja u prvoj godini u iznosu od 800 hiljada eura. Njima je takođe u interesu da proizvodnja krene što prije, a svi uslovi za to postoje - kazao je Erović.
Beranski rudnik uglja slovačkoj kompaniji »Oz-koveks« prodat je na licitaciji početkom marta, a ugovor o kupovini, poslije više odlaganja, konačno je potpisan kasno preksinoć.
Kompletna imovina Rudnika prodata je po cijeni od 300 hiljada eura, uz obavezu »Oz-koveksa« da u narednih pet godina investira 4,7 miliona. Predstavnici slovačke komapnije su već ranije izrazili interes za pokretanje još nekih poslova u Beranama i Crnoj Gori, a prije svega za aktiviranje energane bivše fabrike celuloze i papira u kojoj bi proizvodili struju od sitnih ugljenih frakcija i prašine, koji nijesu za prodaju.
Godišnji kapacitet jame Petnjik beranskog Rudnika je oko 250 hiljada eura uz mogućnost da se, kako tvrde stručnjaci, udvostruči.
- Ukupne geološke rezerve takozvanog beranskog basena su 167 miliona tona. Bilansne rezerve, ili drugim riječima ono što je dostupno, iznose trideset milona tona. Bilansne rezerve samo jame Petnjik su 16 miliona tona - podsjetio je inženjer Erović.
Rudnik je u stečaju od polovine januara 2004. godine, nakon prve neuspjele privatizacije. Tada je bio prodat mješovitom preduzeću »Gradeks HBP« ali je usljed nesuglasica među partnerima, Gradeksom iz Kule i HBP-om iz Slovačke, kao i neizmirivanja obaveza prema prodavcima akcija i radnicima, ugovor raskinut. Novom privatizacijom najavljeno je da će postepeno biti ponovo radno angažovano oko 200 rudara.
T. Softić
Izvor: Republika

No comments: