8.6.05

Papirologija guši investicije

Predsjednik Društva za male elektrane sa sjedištem u Beranama Danilo Dlabač ocijenio je da je i dalje veoma nepovoljna situacija za privatnike koji bi željeli da započnu taj posao, zbog velike »papirologije« koju je nephodno prethodno pribaviti.
- Samo za dobijanje koncesija za izgradnju malih elektrana treba zadovoljiti 29 stavki. I to vam ne garantuje da ćete sjutra na javnom tenderu dobiti saglasnost za gradnju elektrane na nekom mjestu koje ste prethodno locirali, a ne neko drugi. Jednostavno ući u taj posao u ovim uslovima je veliki rizik - kazao je Dlabač na konferenciji za novinare.
On je dodao da se šesnaest godina bori za to da se pribavljanje dozvola uprosti onako kako je to urađeno u Sloveniji.
-U toj zemlji je u startu trebalo 14 saglasnosti. Kada je procedura upropšćena na svega tri osnovne saglasnosti za samo nekoliko godina je napravljeno četiristo malih hidroelektrana. Kod nas, na žalost, još ništa nije uprošćeno - rekao je Dlabač, ističući da je u tom cilju neophodno da se, prije svega utvrdi cijena energije iz malih elektrana, zatim da se mora obavezati Elektroprivreda da preuzme svaki kilovat energije iz njih kao što je to u razvijenom svijetu.Prema njegovom mišljenju, pri tome ne treba davati vremenski neograničene koncesije za korišćenje vode da se ne bi postavljao problem ako se na tom mjestu želi kasnije graditi neki veći objekat, gradnju treba omogućiti na osnovu uprošćenih projekata, kao i uraditi pilot- projekat koji bi poslužio svim stručnjacima, od inženjera do pravnika.
-Proputovao sam i vidio mnogo. Ovo što govorim nije filozofiranje, već praktično iskustvo drugih gdje su male hidroelektrane postale značajan izvor električne energije - kazao je on.
Potpredsjednik tog udruženja Tomislav Knežević vjeruje da Opština Berane, koja namjerava da gradi malu protočnu hidrocentralu na gradskom vodovodu, neće imati problema, jer, kako je kazao, već ima koncesione saglasnosti za korišćenje vode.
-Ipak se ne treba predavati i treba nastaviti borbu protiv birokratije - rekao je Knežević.
Udruženje za male hidroelektrane u Beranama djeluje već tri godine. Njegovi osnivači posjeduju veliki broj projekata za male elektrane na raznim lokacijama u beranskoj i andrijevičkoj opštini, ali zbog komplikovane procedure za dobijanje dozvola i saglasnosti kada su privatnici u pitanju, još ni jedan nije realizovan.
T. Softić
Izvor: Republika

No comments: