13.6.05

Slovaci od Lukšića traže Energanu

Nakon potpisivanja Ugovora o kupovini Rudnika mrkog uglja Ivangrad u Beranama, predstavnici novog vlasnika, OZ Koveks iz Slovačke, boravili su sredinom prošle nedjelje u Beranama. Prema saznanjima "Dana", razlog boravka delegacije OZ Koveksa bio je sagledavanje stanja jame u Rudniku i razgovori o aktiviranju Energane, koja se nalazi u krugu bivše Fabrike papira Celuloza. Prema istim informacijama, Slovaci su na tu temu razgovarali i sa predstavnicima lokalne samouprave.
Kako je saopštio Mevludin Erović, tehnički direktor beranskog rudnika, delegacija OZ Koveksa je u srijedu obišla Rudnik i upoznala se sa stanjem u jami. On je istakao da se trenutno radi na sistematizaciji radnih mjesta i utvrđivanju neophodnog broja radnika za pokretanje proizvodnje. Erović je izrazio očekivanje da će taj proces započeti uskoro.
Potvrđujući saznanja "Dana" o zainteresovanosti slovačke firme za aktiviranje Energane, Vlatko Peković, sekretar Sekretarijata za finansije u SO Berane, saopštio je da je u četvrtak održan sastanak između predstavnika te firme i lokalne samouprave.
- Pored Slovaka, sastanku je prisustvovao i Dušan Bugarin, stečajni upravnik Rudnika, a sa strane SO Berane bili smo prisutni predsjednik Relja Jovančević, Mijajlo Saičić, bivši direktor Energane, i ja. Slovaci su pokazali veliko interesovanje za njeno aktiviranje, jer bi tek u tom slučaju mogli u potpunosti da valorizuju prednosti kupovine Rudnika. Dogovoreno je da lokalna samouprava bude posrednik između OZ Koveksa i Agencije za prestrukturiranje privrede i da se tokom naredne nedjelje održi zajednički sastanak svih zainteresovanih strana - istakao je Peković.
On je napomenuo da fiduciono pravo na Energanu polaže Ministarstvo finansija, izrazivši očekivanje da će Vlada izaći u susret slovačkoj firmi, odnosno da će naći zajednički interes sa njima za ponovnim aktiviranjem Energane.
Imovina beranskog rudnika prodata je početkom godine putem tendera. Na njemu se kao jedina zainteresovana firma prijavio OZ Koveks, koji je za njegovu imovinu ponudio 300.000 eura, dostavivši i Investicioni plan ulaganja u narednom periodu od 4.700.000 eura.
Godišnji kapacitet Rudnika Ivangrad je prerada 250.000 tona rovnog uglja. Aktiviranjem Energane bio bi riješen i najveći problem tog kolektiva, a to je prodaja sitnih frakcija uglja, koje bi se koristile za proizvodnju struje. Kvalitet uglja iz Berana znatno je bolji od kvaliteta iz pljevaljskog rudnika, a ispitana nalazišta uglja u Beranama procijenjena su na preko 100 miliona tona.
Kako se očekuje, pokretanjem proizvodnje u beranskom rudniku biće zaposleno oko 150 rudara, a eventualnim aktiviranjem Energane moglo bi se zaposliti još 50-ak radnika. Uz siguran plasman na tržište visoko kaloričnog uglja i utrošak njegovih sitnih frakcija za proizvodnju struje došlo bi i do smanjenja energetskog deficita u Crnoj Gori, a ti kolektivi bi mogli predstavljati začetak oporavka posrnule beranske privrede, koja se ne tako davno nalazila na trećem mjestu po razvijenosti u Republici.

No comments: