7.8.06

Prilažu građani svih vjera

Izgradnja Vakufske kuće u Beranama teče predviđenom dinamikom, tako da bi ovaj objekat trebalo da bude pokriven do kraja jeseni. Urađeni su prizemlje i sprat, a do zime će biti postavljen krov i stolarija na objektu.
Prema riječima Hafiza Novalića, predsjednika Odbora za obnovu Vakufske kuće, dosad nije bilo problema sa prikupljanjem novčanih sredstava.
- Stiže nam pomoć od dijaspore iz Njemačke i Luksemburga i nešto manje iz Švajcarske. Međutim, ono što nas je obradovalo jeste odziv građana iz čitave Crne Gore, koji su se bez obzira na vjeru i naciju odazvali našem poduhvatu i novčanim prilozima pomažu izgradnju Vakufske kuće. Posebno zbog činjenica da su se u velikom broju odazvali naši sugrađani pravoslavne vjeroispovijesti, koji su novčanim prilozima pomogli da se radovi odvijaju bez prekida - istakao je Novalić.
Pored građana i dijaspore, pomoć od 2.500 eura uplatila je Vlada Crne Gore, kao i jedan dio opština u Crnoj Gori. Kao svoj doprinos izgradnji Vakufske kuće, beranska lokalna samouprava platila je izradu Projektne dokumentacije i oslobodila Odbor plaćanja komunalnih i ostalih taksi u ukupnoj vrijednosti od 6.300 eura.
Predviđena vrijednost izgradnje Vakufske kuće je 60.000, a dosad je prikupljeno i utrošeno oko 20.000 eura. Radove izvode preduzeća iz Bijelog Polja i Prizrena, a kada bude završena Vakufska kuća, inače jedan od prvih izgrađenih objekata u Beranama, imaće isti izgled kao kuća koja je sagrađena sredinom 19. vijeka.
FOTO
DAN

1 comment:

Anonymous said...

Objekat je trebao biti samo sacuvan "konzerviran",i svojom jedinstvenom formom, arhitekturom ostao svjedokom jednog davnog vremena... Nazalost danas vise ne cuva stare price grada i one su nestale sa njim.