24.8.06

Čekaju Relju

Sastanak delegacije radnika Beranke i čelnika SO Berane biće održan danas, sa početkom u osam časova, kod predsjednika Relje Jovančevića dogovoreno je juče, tokom protesta 30- tak radnika tog kolektiva. Radnici “Beranke” će o rezultatima sastanka biti informisani na novom Zboru koji je zakazan za takođe za danas, sa početkom u devet časova, u prostorijama “Nove Beranke”.
Za juče, predviđeni sastanak nije održan, jer su predstavnici lokalne samouprave odbili da razgovaraju sa delegacijom radnika u kojoj bi bio i Nebojša Babović, predsjednik Štrajkačkog odbora tog kolektiva. Osim toga, lokalna samouprava je protiv Babovića podnijela krivičnu prijavu zbog, kako je navedeno, “manipulisanja sa radnicima”.
Kako je na kraju protesta novinarima saopštio Babović, do dogovora za današnji sastanak je došlo nakon što je on, kako bi se odblokirao proces razgovora, pristao da umjesto njega u delegaciji bude drugi radnik.
- Radnici su se dogovorili da umjesto mene razgovorima prisustvuje Radoje Babović. Na sastanku sa predsjednikom Jovančevićem biće zahtijevano da se u što hitnijem roku izmiri 16 dužnih plata, a doprinosi za radni staž uplate do kraja godine. Mi ćemo se okupiti u prostorijama Nove Beranke i tu biti informisani o rezultatima sastanka, nakon čega ćemo odlučiti šta dalje - istakao je Babović, dodajući da radnici Beranke razmišljaju i o radikalizaciji protesta pred zgradom SO Berane i štrajkom glađu.
Prema riječima Vlatka Pekovića, sekretara Sekretarijata za finansije u SO Berane, lokalna samouprava ostaje pri zaključku da mješovita Komisija za prodaju imovine bivše Fabrike papira “Celuloza” nastavi rad.
- U petak se otvaraju ponude za pogon “Kaustike”. Pošto je većina radnika Beranke zaposlena u Novoj Beranki i, kako izjavljuju, redovno primaju plate, predložiću da se dugovanja prioritetno izmiruju radnicima koji su na Birou rada, naglasio je Peković, dodajući da su radnici već tužili Opštinu kod suda u Beranama i da na taj način pokušavaju da ostvare prava.
Protest radnika bivše Beranke nastao je zbog, kako navode radnici tog bivšeg kolektiva, neispunjenja Odluke lokalne Skupštine o isplati dužnih ličnih dohodaka i povezivanja radnog staža radnicima.
SO Berane je 10 maja formirala Komisiju sastavljenu od predstavnika lokalne samouprave u radnika Beranke, koja treba da isplati dug radnicima iz dijela prodate imovine bivše Celuloze. Od maja, kada je formirana Komisija, radnicima, kojima je dugovano 20 minimalnih ličnih dohodaka, isplaćene su četiri plate i povezan radni staž za šest mjeseci.
DAN

2 comments:

Anonymous said...

Dzabe cekate tog lopova! Vase pare je on potrosio na sebe i svoju decu. Pitajte ga odakle mu pare da kupuje deci mobilne telefone od po 300 eura i da ih salje na more...

Anonymous said...

Pitajte ga i odakle mu stan u Beogradu.