6.7.06

Kravama se broja ne zna

Broj goveda na području beranske i andrijevičke opštine, kao i postojeće količine raspoloživog mlijeka za otkup na tom području, variraju od institucije do institucije. Dok u opštinskom Sekretarijatu za poljoprivredu imaju podatak o 7.158 grla goveda, od čega 30 odsto čine krave za mužu, u Službi za selekciju stoke raspolažu podatkom o 9.431 grlu krava i steonih junica, a u Andrijevici taj broj iznosi 2.703.
Prema podacima te službe, na području Berana, Andrijevice, Rožaja i Plava ima ukupno 21.971 grlo krava i steonih junica.
Međutim, ako bi taj broj bio tačan, to bi značilo da broj muznih krava čini polovinu stočnog fonda čitave Crne Gore, što je i matematički nemoguće. Naime, prema operativnim podacima Ministarstva poljoprivrede, objavljenim u Službenom listu od januara ove godine, 42.000 grla goveda biće podvrgnuto turetulinskom testu, koji je obavezan za sve muzne krave. Taj broj bi trebalo da bude i konačan, jer se na taj test obavezno stavljaju sve muzne krave.
Prema saznanjima “Dana”, u Beranama i Andrijevici ne može da ima više od šest do 7.000 goveda, od čega bi dvije trećine trebalo da predstavljaju muzna grla. Naime, prema obaveznoj vakcinaciji krava u te dvije opštine maksimalan broj iznosi 4.000, a kako je saopštio naš izvor “to je lako provjeriti, jer se vodi uredna evidencija i kontrola, a Ministarstvo plaća vakcinaciju”.
U prilog pomenutom ide i podatak o osjemenjivanju krava na području Berana i Andrijevice koje se kreće od 50 do 200 grla mjesečno, zavisno od perioda u kojem se osjemenjavanje radi, a o čemu se takođe vodi uredna evidencija.
Prema sananjima “Dana”, broj grla znaće se tek naredne godine, do kada će trajati obilježavanje svih vrsta goveda, koja će morati da imaju matični broj. Ta akcija sprovodi se zbog propisa Evropske Unije, koja i finansira taj posao u Crnoj Gori.
Ono što ostaje nepoznanica, jeste kako se tako drastično razlikuju cifre o broju grla goveda. Po kojim metodama rade pojedine institucije i koji su razlozi tolike razlike.

Oko 30 odsto pašnjaka ostalo nekošeno
O drastičnom padu broja goveda na području Berana govori i podatak da više od 30 odsto pašnjaka i livada ovog ljeta neće biti pokošeno. Takođe, zvaničan podatak da se u beranskoj klanici za period od aprila do kraja juna zaklalo svega 30 teladi govori o drastičnom padu goveda na području te opštine, kao i podatak da beranska Mljekara “Zora” na području četiri opštine nikada nije otkupila i preradila više od 15.000 litara mlijeka dnevno.
DAN

No comments: