12.7.06

Moguć stečaj

Sindikalna organizacija Hotelsko-turističkog preduzeća "Berane" iz Berana, obaviještena je juče da će u tom kolektivu, koji zapošljava 67 radnika, uskoro biti uveden stečaj. Kako je saopštio predstavnik Sindikata Milisav Praščević, tu informaciju, usmenim putem, dobila je predsjednica Sindikata Radmila Osmajlić od pomoćnika ministra turizma Nebojše Popovića, uz obrazloženje da Ministarstvo nije uspjelo da proda akcije tog kolektiva.
Praščević je podsjetio da je to suprotno dogovoru postignutom na zajedničkom sastanku predstavnika Ministarstva i zaposlenih u HTP -u, održanom 18. maja u Podgorici, kada je formirana i komisija za aukcijsku prodaju koja je imala zadatak, pored ostalog, i da procijeni vrijednosti imovine.
- Na na drugi sastanak 23. maja, nijesu došli predstavnici većinskog vlasnika Eurotirist GMBH, što je "miniralo" dogovoreno - kazao je Praščević.
Radnici su kazali da stečajnoj upravi neće dozvoliti ulaz u prostorije bilo kojeg od objekata HTP-a. Oni su podsjetili da im preduzeće duguje 17 plata, 12 toplih obroka i uplatu doprinosa, kao i to, da su zbog nagomilanih problema u preduzeću stupili u generalni štrajk tokom maja 2005. godine.
U momentu izbijanja štrajka, u posjedu HTP, bio je hotel "Berane", hotel "Komovi" u Andrijevici i motel "Lokve" na Lokvama kod Berana. U međuvremenu, Atlasmont banka je stavila hipoteku na hotel "Berane", koji je prodat tokom prošle godine.
Sindikalci HTP-a, tvrde da je, u posljednjih nekoliko mjeseci, održano oko dvadesetak zajedničkih sastanaka u Ministarstvu turizma, ali je neko, kako smatraju radnici, sav taj trud odbacio i donio odluku o uvođenju stečaja koji će usloviti odlazak radnika na Biro rada, sa čime se niko od njih ne slaže.
VIJESTI

No comments: