6.7.06

Adekvatan smještaj iseljava Riversajd

Postupajući po privatnoj tužbi Rajka Markovića, iz Berana, Dragan Šćepović, sudija Osnovnog suda u tom gradu, održao je ročište sa tuženim raseljenicima sa Kosova i Metohije, smještenim u naselju Riversajd. Rješenje o zahtjevu Markovića o iseljenju optuženih raseljenika sudija Šćepović će, kako je najavio, donijeti u roku od 10 dana.
- Dok nam se ne riješi pitanje odgovarajućeg privremenog smještaja, kućice nećemo napuštati. U maju prošle godine, po odluci suda, tri mjeseca smo boravili pod improvizovanim šatorima od najlona. U septembru prošle godine Željko Šofranac, komesar Komesarijata za raseljena lica, kazao nam je da je postignut dogovor sa vlasnicima montažnih baraka i zemljišta i da možemo da se vratimo u kućice bez bilo kakvih problema - istakao je Bajram Šalja, jedan od optuženih raseljenika.
On je naveo da su raseljenici prije nešto više od 20 dana dobili ponudu od Komesarijata da devet porodica pređe u Kolektivni centar u Petnjici, što su oni odbili. Prema navodima Šalje, ponuđeni smještaj je neadekvatan, jer je devet porodica trebalo da bude smješteno u četiri odjeljenja. Iz tog razloga, kazao je on, raseljenici neće izlaziti iz objekata u Riversajdu sve dok se pitanje njihovog smještaja ne riješi na adekvatan način.
Oštećeni Rajko Marković podnio je krivičnu prijavu protiv republičkog komesara, Željka Šofranca, zbog zloupotrebe položaja. Prijava je u fazi prikupljanja izjava a, kako se očekuje, uskoro će osnovno javno tužilaštvo u Beranama odlučiti o njenoj osnovanosti. Šofranac se prijavom sumnjiči da je dezinformisao raseljenike o potpisanom novom ugovoru o zakupu objekata u Riversajdu, sa njihovim vlasnicima.
Odmah nakon te izjave Marković ju je javno demantovao, navodeći da su vođeni razgovori, ali da nije postignut dogovor, niti je potpisan ugovor o zakupu, upozorivši raseljenike da ne ulaze u blombirane objekte, najavljujući krivične prijave i optužnice.

U naselju 200 članova
U raseljeničkom naselju Riversajd smješteno je 29 porodica, sa više od 200 članova raseljenih Roma i Egipćana, sa Kosova i Metohije, koji tu borave od 2000. godine. Naselje je sagrađeno na zemljištu porodice Premović, iz Berana, koja ima i četiri objekta, dok su ostale kućice vlasništvo Rajka Markovića.
DAN

No comments: