6.7.06

Više od 100 Roma u školi

Za narednu školsku godinu na području beranske opštine upisano je 27 đaka prvaka romske nacionalnosti. Time će u Beranama broj djece koja redovno pohađaju osnovnu školu preći broj od 100 učenika.
Prema riječima Smaila Pepića, predsjednika NVO “ Enfants”, koja se bavi pitanjem obrazovanja romskih učenika, još dva učenika bi trebalo da budu upisana, dok se pohađanju škole za šestoro djece protive njihovi roditelji. On kaže da će ta NVO pokušati da ubijedi roditelje i te djece da dozvole upis i pohađanje nastave, tako da postoji mogućnost da ove godine školu pohađa novih 35 malih Roma.
- Najveći problem za upis romske djece u škole predstavlja nedostatak dokumentacije, koju u pojedinim slučajevima ne posjeduju ni njihovi roditelji. Inače, prema našoj evidenciji, romske djece od šest do 18 godina ima 306, a školskim obrazovanjem ih je obuhvaćeno nešto oko trećine pa, iako ima pomaka na bolje, rezultati nijesu impresivni - istakao je Pepić.
Kako je on rekao u Beranama je samo Mirsada Kabaši učenica trećeg razreda Srednje stručne škole. Ona je prošle godine bila stipendista Fonda za stipendiranje Roma, a drugi razred je završila sa dobrim uspjehom.
DAN

No comments: