23.7.06

Vjetar obrao voće

Prema podacima Opštinskog sekretarijata za poljoprivredu, opštinu Berane su, u periodu od 18. juna do 16. jula, u tri navrata zahvatile elementarne nepogode praćene gradom i olujnim vjetrom. Prema globalnim procjenama, štete na voću i ratarskim kulturama iznose više od 500.000 eura.
Kako je saopštio Ranko Šćekić, savjetnik u ovoj instituciji, Opštinska komisija je procijenila samo štete nanijete 18. juna, kada je nevrijeme zahvatilo područja Gornjeg i Donjeg Zaostra, Rujišta, Zagrada, Police i Dapsića.
- Na tom području živi oko 1.800 domaćinstava, sa velikim brojem zasađenih ratarskih kultura i sadnica voća. Štete na usjevima i voću teško je tačno izračunati, ali je globalna procjena da one iznose oko 350.000 eura. O njima smo pismenim putem obavijestili Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - istakao je Šćekić.
Prema Šćekićevim riječima, drugi i treći udar grada i olujnog vjetra, nas području beranske opštine desio se 10. i 16.jula, u reonu sela Šekular, a štete su izazvane na istim kulturama.
- Vjetar i grad na području ovog sela bili su toliko jaki i razorni da su, pored uništenog voća i povrća, pričinjene i velike materijalne štete na domaćinstvima i pomoćnim objektima mještana. Ove štete još nijesu nijesu procijenjene, ali će iznositi više od 500.000 eura gubitka za mještane pojedinih mjesnih zajednica u Beranama - procijenio je Šćekić.
DAN

No comments: