31.7.06

Ukradeno 2.300 detonatora

Iz beranske fabrike eksploziva Polieks zasad nepoznata lica opljačkala su 2.300 detonatora eksplozivnih naprava, potvrđeno je “Danu” u beranskoj policiji.
Zbog nesavjesnog obavljanja poslova na obezbjeđenju, poslovodstvo Polieksa suspendovalo je dva radnika, a policija između ostalih vrši provjere i među radnicima tog preduzeća kako bi rasvijetlila ovaj slučaj.
Iz policije je saopšteno da istraga ide u dobrom pravcu, a postoje indicije da će pljačkaši biti brzo otkriveni.
Prema riječima Pera Trifunovića, direktora Polieksa, vrijednost 2.300 opljačkanih detonatora nije velika i na slobodnom tržištu iznosi oko 1.900 eura, ali je, kako je kazao, velika opasnost sam nestanak.
- Postoji opasnost da tolika količina ukradenih detonatora napravi ogromnu štetu, da ne govorimo o mogućnosti smrtnih slučajeva. Suspendovali smo dva radnika, a nadamo se da će policija brzo otkriti pljačkaše, a samim tim i njihove namjere o tome šta su željeli da urade sa toliko ukradenih detonatora - kazao je Trifunović.
Pored pomenute pljačke, u Polieksu se desilo i nekoliko incidenata u kojima je, nažalost, jedna osoba izgubila život. Fabrika je 1986. godine doživjela potpunu havariju, kada je eksplodirala mašina “gnjetalica”, sa 350 kilograma eksploziva. Tada je u potpunosti uništen objekat E13, ali su zbog pravilne grudobranske zaštite očuvani svi ostali objekti.
Najveća nesreća, u kojoj je život izgubio radnik Ranko Đukić desila se 20. januara 1998. godine, kada je došlo do eksplozije u objektu E11. Tokom 1994. godine, radeći na inicijalnim eksplozivima, povrijeđen je Dositej Mišković, a godinu dana kasnije, radeći sa detonatorima, povrede je zadobio Borislav Anđić.
DAN

No comments: