27.7.05

Vrata otvorena do prodaje

Poslije dva mjeseca štrajka, Hotelsko turističko preduzeće "Berane" uprkos tome što ima veliku imovinu, ponovo je otvorilo vrata hotela "Berane" koji više nije njegovo vlasništvo. Popularni gradski hotel u međuvremenu je zaplijenila "Atlasmont banka" i već dva puta ga licitirala, a vrlo brzo se očekuje da bude oglašena i slobodna prodaja.

- Do slobodne prodaje, mi smo odlučili da prekinemo štrajk i da radimo u interesu gostiju koji su nas svakodnevno zvali i tražili rezervacije - kazala je predsjednik sindikata kompanije Radmila Osmajlić.
Ona je rekla da radnici nijesu odustali od svojih zahtjeva već da su odlučili da te zahtjeve rješavaju sudskim putem.
- Jednostavno smo vidjeli da štrajk ne daje nikakve efekte i gubi smisao. Predali smo posredstvom advokata tužbe protiv poslovodstva, pa neka se pravosudni organi sa njima gone - kazala je Osmajlićeva.
Štrajk je, zapravo bio kulminacija nezadovoljstva privatizacijom koja nije dala rezultate, osim što je preduzeće unazađeno, i sa nivoa rentabilnog poslovanja dovedeno do dugova koji su se u slobodnoj procjeni približavali milionskoj cifri.
70 radnika HTP "Berane" u generalni štrajk su, inače, stupili 17. maja, tražeći isplatu nekoliko zaostalih zarada, obračunavanje plata po granskom kolektivnom ugovoru i povezivanje radnog staža za više od godinu.
- Dobili smo struju i vodu, i počeli smo da primamo prve goste. Imamo jednu grupu stranaca. Novac ide u blagajnu, i odatle će pod našom kontrolom biti vršena nabavka potrebne robe. Ako vlasnici preduzeća počnu ponovo da zavlače ruku u blagajnu kako im se prohtije, vidjećemo šta da radimo - rekla je Osmajlićeva.
Ona je izrazila očekivanje da će »Atlasmont banka« zadržati ovaj ugostiteljski objekat, jer je najvrijedniji od cjelokupne imovine i upozorila da su radnici odlučili da rade samo do trenutka dok se ne bude znao novi vlasnik.
Postoje nagovještaji da će ga uzeti neko ko će moći da uloži u njegovo renoviranje, a ako ga, kojim slučajem, ponovo dobiju stari vlasnici, svi radnici će napustiti posao uz obavezan socijalni program.
Osmajlićeva tvrdi da štrajk, osim nezainteresovanosti poslovodstva, rezultate nije dao zbog nezainteresovanosti državnih organa.
HTP »Berane« privatizovano je u martu 2003. godine, kada je upravljanje, uz podršku Fonda za razvoj, preuzelo do tada nepoznato preduzeće »Euroturist GMBH«. To preduzeće je otkupljivalo u međuvemenu akcije, i samostalno postalo vlasnik većinskog paketa. Dio radnika je, nakon početka štrajka povukao odluku o prodaji jer im akcije nijesu isplaćene.
Imovinu HTP-a, osim Hotela »Berane«, čine još i hoteli »Komovi« u Andrijevici i »Lokve« na planini Cmiljevici, kao i kafana »Ranč«. Ni jedan od ovih objekata nije radio ni prije štrajka, i apsurdno je, dakle, da sada preduzeće posluje samo sa objektom koji, makar do slobodne prodaje, nije u vlasništvu »Euroturista GMBH«-a.
Banka, međutim, do tada ne osporava pravo da se hotel koristi. Popularna terasa nad rijekom, koja je za mnoge, posebno starije, simbol grada, ponovo je živnula i dobila goste, a smještaj, makar za neko vrijeme, u špicu sezone, nije potrebno tražiti u susjednim mjestima. Berane, kako-tako, nije više grad bez hotela, što je, ne računajući dva privatna pansiona zanemarljivih kapaciteta, punih dva mjeseca faktički bio. Čaršija u međuvremenu nove vlasnike traži u ovdašnjim biznismenima koji ljeto provode u rodnom kraju, i mjerkaju ovaj popularni ugostiteljski objekat.

No comments: